Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Május 16. 06:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Independent/index/web/zsuffa csaba

Viszlát avokádó

Viszlát avokádó

Az éghajlatváltozás miatt a jövőben eltűnhet az avokádó. Egy friss jelentés szerint az éghajlatváltozás „szörnyű hatással” van az avokádóra. Az olyan országok termőterületein, mint Burundi, Chile, Peru, Spanyolország

és Mexikó, jelentősen apad a termelékenység és várhatóan a termőterületek is rendkívüli mértékben csökkennek majd a jövőben.

Az avokádó egy rostokban és egészséges zsírokban gazdag élelmiszer, mely az utóbbi években nagyon népszerűvé vált. Ugyanakkor a termesztéséhez rengeteg vízre van szükség, ami különösen sebezhetővé teszi a forróbb, szárazabb és aszályra hajlamosabb világban – írja az Independent.

Az olyan országok termőterületein, mint Burundi, Chile, Peru, Spanyolország és Mexikó, a változékonyabb éghajlati körülmények miatt csökken a termelékenység. Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint ezek a területek 2050-re várhatóan 14-41 százalékkal fognak csökkenni.

A világ legnagyobb termelőjének, Mexikónak a potenciális termőterülete 2050-re 31 százalékkal csökkenhet, még akkor is, ha a globális átlaghőmérséklet emelkedése 2 Celsius-fok alatt marad, de akár 43 százalékkal is csökkenhet, ha 5 Celsius-fok felé emelkedik az átlaghőmérséklet.

Burundiban az éghajlatváltozás hatalmas problémát jelent, különösen az avokádótermelők számára. Forró hőmérsékletet, heves esőzéseket és eróziót tapasztalunk, ami szörnyű hatással van a gazdák termelékenységére és jövedelmére – mondta Jolis Bigirimana avokádótermelő.

Honor Eldrige, fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó szakértő szerint egyetlen avokádónak átlagosan 320 liter vízre van szüksége. „Egy avokádó előállítása ezért egyre drágábbá válik, és ezeket a költségeket valószínűleg a fogyasztókra hárítjuk majd át, megemelve a guacamole árát” – figyelmeztetett.

Chloe Sutcliffe, a Royal Horticultural Society kutatója szerint nagyon valószínű, hogy az éghajlatváltozásnak a vízkészletre gyakorolt hatásai tovább súlyosbítják a vízhiány problémáit ezeken a területeken.

A Christian Aid jótékonysági szervezet sürgeti a kormányokat, hogy a 2024-ben Azerbajdzsánban megrendezésre kerülő Cop29 konferencián kötelezzék el magukat a fejlődő országoknak nyújtott több éghajlatvédelmi támogatás mellett. A szervezet emellett több pénzügyi támogatást is kér a veszélyeztetett mezőgazdasági közösségek számára, amelyek megélhetése az avokádótermesztéstől függ.

Carol Wagstaff professzor, a Readingi Egyetem dékánja szerint a probléma „többoldalú megoldást” igényel.

Olyan különböző termesztési rendszereket kell alkalmaznunk, amelyek nem támaszkodnak az erdőirtásra és a monokultúrás termelésre, amely az avokádót sebezhetővé teszi a betegségekkel szemben, tönkreteszi a talaj minőségét és a biológiai sokféleséget, valamint csökkenti a víz elérhetőségét – mondta a professzor.

Hozzátette azt is, hogy rendkívül fontos, hogy le kell állítani az emberi tevékenységeket és az ipari folyamatokat, amelyek az éghajlatváltozással összefüggő magasabb hőmérsékleteket és szélsőséges időjárási eseményeket okozzák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.

2024. Július 17. 10:25, szerda | Helyi

Az idei júliusi hőhullám csúcsa

Az idei júliusi hőhullám csúcsa 12 fokkal haladja meg az elmúlt évtizedek átlagát. Júliusban erős és elhúzódó hőhullám sújtja Kelet-Európát.

2024. Július 17. 08:38, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.