Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2014. Április 16. 06:00, szerda | Belföld

Videó- és fotómegosztás sértő kommenttel – Mi a jogszerű?

Videó- és fotómegosztás sértő kommenttel – Mi a jogszerű?

Újabb érdekes jogi kérdés érkezett az onlinejogsebesz.hu szakértőihez: kiről, mikor készülhet felvétel és megosztható-e kommenttel, akár sértővel is az interneten. Jogos kérdés! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

A 16 éves fiam szertornász. Úgy két hete részt vett egy nem túl jelentős, megyei versenyen. Sajnos volt egy kisebb balesete - rosszul jött ki lépés miközben futott a bak felé, így túllépett a dobbantón, és ahelyett hogy átugrotta volna a bakot, nekiütközött. Szerencsére nem lett komoly testi sérülése.
A problémám az, hogy valaki a közönségből kamerázta a versenyt, a fiam félresikerült gyakorlatát pedig külön kivágta, és feltöltötte az internetre olyan címen, hogy "A részeg tornász fiú" - azt sugalmazva ezzel, mintha azért nem sikerült volna a bakugrás, mert a fiam részegen vett részt a versenyen.
Írtam a videó feltöltőjének is, hogy törölje a videót, de annyit válaszolt, hogy a fiam önként állt oda a kamerája elé bemutatni a gyakorlatot, és hogy annak számára nem túl hízelgő vége lett, azért a fiam a felelős. És hogy nincs jogszabály, amely alapján le tudom vetetni vele a videót.

Ez igaz?

2014. 03. 21.
________________________________________
Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A 2013. évi V. tv (Ptk.) úgy rendelkezik, hogy, noha általában szükséges az érintett személy hozzájárulása a fénykép készítéséhez, a felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén erre nincs szükség. A sport esemény, úgy vélem, ilyennek minősül. Ha ez így van, annak sincs jogi akadálya, hogy a kép az Interneten is bemutatásra kerüljön.
Más a helyzet azonban a képhez írt szöveg esetében, mert ahhoz is joga van mindenkinek, hogy a becsületét csorbító, sértő kijelentéseket ne tegyenek róla, ez nemcsak megtiltható, de emiatt a bíróság az érintett számára korábban nem vagyoni kár miatti kártérítést, úgynevezett sérelem díjat is megállapíthat.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 04. 16:57, szombat | Belföld

OKF: már 2300 felett a tűzoltói munkák száma

Továbbra is sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak elsősorban a Dunántúlon, szombaton kora délután országszerte már meghaladta a 2300-at a beavatkozások száma.

2023. Február 04. 10:02, szombat | Belföld

Vihar - Vasútvonalak és autópálya-pihenő működését is akadályozzák kidőlt fák

Zirc és Veszprém, valamint Dombóvár és Kaposvár között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az M1-es autópálya Hanság pihenőjét pedig mindkét irányban lezárták fakidőlések miatt - közölte a Mávinform és az Útinform szombaton.

2023. Február 04. 10:01, szombat | Belföld

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban

Megölte szomszédját egy férfi Esztergomban pénteken, a rendőrök a bejelentést követő fél órán belül elfogták a gyanúsítottat - közölte a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság szombaton a police.hu oldalon.