Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Február 07. 17:22, szerda | Helyi
Forrás: web/zsuffa csaba

Verne Gyulát mindenki szereti

Verne Gyulát mindenki szereti

196 éve, 1828. 02. 08-án született Jules Verne fran­cia író. Teljes nevén: Jules Gabriel Verne. Termékeny munkája során, lélekzetelállítóan jövőbelátó műveket alkotott. Úttörő szerepet játszott

a sci-fi műfaj megteremtésében.

Legismertebb regényei: az 1870-es 20.000 mérföld a tenger alatt (Nemo kapitány), az Utazás a Föld középpontja felé (1864), valamint a 80 nap alatt a Föld körül (1873).

Jules Verne még azelőtt írt az űrbéli, légi és víz alatti utazásról, hogy a légi közlekedés és a gyakorlatban használatos tengeralattjárókat feltalálták volna.

A világon a második olyan szerző, kinek legtöbb nyelvre lefordították műveit. (az első helyen Agatha Christie áll) Néhány könyvéből animációs és élő szereplős mozifilmet is készítettek.

Gyermekkora

Jules Gabriel Verne Nantes-ban, Franciaországban született. Édesapja Pierre Verne ügyvéd, édesanyja Sophie Allote de la Fuye.

Gyermekkorát otthon, Nantes-ban, a nyüzsgő kikötővárosban töltötte. A család nyaranta Brains-ben, a Loire folyó partján lévő vidéki házban tartózkodott, ahol Jules és testvére Paul gyakran kölcsönöztek ki hajót napi egy frankért. A folyón navigáló számtalan hajó látványa beindította Jules Verne fantáziáját. 9 éves korában testvérével a Szent Donatien bentlakásos kollégiumába került. Gyermekként óriási érdeklődést mutatott az utazás és felfedezés irányába, íróként pedig szenvedélyt mutatott a kaland történetek és science fiction iránt.

Írói pályafutása

A tanulmányai befejezése után Jules Verne Párizsba ment jogot tanulni. Azonban az írás háttérbe szorította a tanulást, és mikor erre Jules Verne apja rájött, megvonta fiától a pénzügyi támogatást.

Jules Verne kénytelen volt eltartani magát és beállt tőzsdeügynöknek, amit gyűlölt, annak ellenére, hogy valamelyest sikeres volt benne. Ebben az időszakban találkozott Victor Hugo-val és Alexander Dumas-val, akik felajánlották, hogy segítenek neki, és ellátják írói tanácsokkal.

Jules Verne 1857. januárt 10.-én vette el Honorine de Viane Morel özvegyet, kinek már volt két lánya. Felesége bátorítására folytatta az írást, és aktívan keresett kiadót.

1861. Augusztusában született meg fiúk, Michael, aki az apja tiltakozása ellenére egy színésznőt vett el feleségül, két gyermeke született kiskorú szeretőjétől, és adósságba temette magát. Ahogy Michael egyre idősebb lett, apa és fia közötti kapcsolat is rendeződött.

Jules Verne fő műve a Különleges utazások, mely 54 regényből áll. Néhány ezek közül:

Grant kapitány gyermekei
Utazás a Holdba
Utazás a Hold körül
Utazás a Föld középpontjába
Nemo kapitány
80 nap alatt a föld körül
A rejtelmes sziget
Sztrogof Mihály
A tizenöt éves kapitány
Sándor Mátyás
Dél csillaga
Észak dél ellen
Kétévi vakáció

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket - InfoNógrád híroldal csoport
CSOPORT:
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
#InfoNógrád #hírek #hírcsatorna #érdekességek #események #videók #programok #online #Salgótarján #Nógrádvármegye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség

2024. Május 01. 09:21, szerda | Helyi

Sok munkával indult a hét

Kizárta édesanyját egy második emeleti lakás teraszára két kisgyermek,Fűnyírás közben átvágtak egy gázcsonkot hétfő délután,Egy iskola tetejére szakadt egy nagy méretű faág,

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.

2024. Április 30. 15:15, kedd | Helyi

Salgótarjánból akartak hazajutni.

Egy bátonyterenyei pár keverte magát nagy bajba, mert lekéste az autóbuszjáratot, és bűnös módját választotta a hazajutásnak.