Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Február 01. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Vasárnap népszavazást tartanak az utcanevekről Tolmácson

Vasárnap népszavazást tartanak az utcanevekről Tolmácson

Népszavazást tartanak a Nógrád megyei Tolmács községben vasárnap, mert a lakosság egy része nem fogadja el az új közterületi elnevezéseket.

Torma Andrea jegyző az MTI-nek elmondta: a 632 választásra jogosult lakos reggel hattól este hét óráig adhatja le szavazatát a faluházban.
Az önkormányzat tavaly áprilisban változtatta meg a közterületek elnevezését a falu történelmét és hagyományait alapul véve. Az Alkotmány utca nevét Sziluska utcára, a Csokonai utcáét Zarándokra, a Szépvölgyi utcáét Füvellő utcára változtatták, a Tolmácsi út új neve Szent Lőrinc út, a Béke téré pedig Kovács Géza tér lett.
A lakosok egy része ezután aláírásgyűjtésbe kezdett a régi elnevezések visszaállításáért, és törvényességi felügyeleti
vizsgálatot is kezdeményezett. A Nógrád Megyei Kormányhivatal jogszerűnek és törvényesnek ítélte a képviselő-testület határozatát, de javaslatára júniusban közmeghallgatást tartott az önkormányzat, és a kérdést további társadalmi egyeztetésre bocsátották a falu vezetői. A következő képviselő-testületi ülésen újratárgyalták az utcanév-változásokat, és helybenhagyták korábbi határozatukat.
Az időközben összegyűjtött íveket 127 érvényes aláírással adták le, és mivel 120 elég lett volna, az önkormányzat kitűzte a népszavazást.
A vasárnapi népszavazás kötelező érvényű a képviselő-testületre, ha érvényes és eredményes lesz, vagyis ha megjelenik rajta a választásra jogosultak több mint ötven százaléka, és a szavazók több mint fele azonos választ ad a kérdésre.

Címkék: népszavazás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.