Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2011. December 10. 14:36, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Változik a menetrend

Változik a menetrend

Vasárnap lép életbe a MÁV-Start Zrt. és a Volán-társaságok 2011/2012. évi menetrendje, és 2012. december 8-ig lesz érvényben.

A vasúti menetrend változásáról a MÁV-Start Zrt. korábban azt közölte, hogy a vonatok közlekedése nagyrészt változatlan marad, azonban több hazai régióban és nemzetközi viszonylatban lesznek az utasok igényeihez jobban illeszkedő módosítások.

A belföldi menetrendi fejlesztésekkel kapcsolatban a MÁV-Start Zrt. kiemelte: a Dunakanyar jelentős turistaforgalmának jobb kiszolgálása érdekében félóránként járnak a személyvonatok Budapest és Vác között már hétvégén is, azaz a Budapest–Nyugati pályaudvar–Vác vonalon jelenleg csak munkanapokon közlekedő személyvonatok december 11-től naponta közlekednek.

Budapestről Debrecenbe a jelenleginél két órával később, 22 óra 28 perckor budapesti indulással is el lehet jutni, vagyis Budapest–Püspökladány helyett Budapest–Debrecen viszonylatban fognak közlekedni a késő esti és a kora reggeli vonatok.

Budapest és Zalaegerszeg között új közvetlen gyorsvonat közlekedik Boba érintése nélkül, rövidebb menetidővel az új menetrendben.

Szeged és Horgos között vasárnaponként a vajdasági diákok utazásának elősegítésére új személyvonatpár közlekedik.

Balatonfüred helyett Tapolcáig közlekedik egy délutáni, Székesfehérvárról induló vonat, az önkormányzati egyeztetéseknek megfelelően.

Szombathely és Pécs között a Corvinus nemzetközi gyorsvonattal együtt több, összesen négy pár gyorsvonat közlekedik. A vonatok Barcs és Gyékényes között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A Budapest–Kiskunhalas–Kelebia vonalon valamennyi távolsági vonat Kőbánya-Kispest helyett Budapest-Keleti pályaudvarról indul és oda érkezik.

Nemzetközi

A nemzetközi vasúti forgalomban Zürich is elérhető lesz közvetlen Railjet vonattal: új nappali vonatpár közlekedik Budapest és Zürich között.

Budapest és Prága között új vonatpár jár Slovan néven, naponta. Ezzel a két főváros között már öt nappali és két éjszakai eljutási lehetőség áll az utasok rendelkezésére.

Istria néven új éjszakai vonat közlekedik Pulába a Budapest–Győr–Zalaegerszeg–Őrihódos–Ljubljana–Pula útvonalon a nyári időszakban, heti két alkalommal.

A Dacia nemzetközi gyorsvonat csak a karácsonyi-újévi és a nyári csúcsidőszakban közlekedik a Bukarest–Budapest–Bécs útvonalon. Az év többi részében Munténia nevű gyorsvonat közlekedik Budapest és Bukarest között.

A nyári Nesebar nemzetközi gyorsvonattal hetente két napon, kedden és pénteken lehet eljutni Burgaszba, szombatonként pedig újra Várnába is indul közvetlen járat, Albena néven – írja közleményében a MÁV-Start Zrt.

Előnytelen olaszok

Ugyanakkor a Venezia vonat – az olasz vasút előnytelen üzleti ajánlata miatt – nem közlekedik, helyette bécsi átszállással kínál a vasúttársaság Velencébe, Rómába, Bolognába és Firenzébe éjszakai eljutást.

Változás lesz, hogy a Dombóvár–Gyékényes vonalon a Somogy InterCity Nagykanizsa helyett Gyékényesig közlekedik.

Ütemesebb Volán

A Volán Egyesülés korábbi tájékoztatása szerint a megyei bontásban kiadott új Volán-menetrendek lényegi változásai a közlekedési kormányzat ésszerűsítési törekvéseivel állnak összefüggésben, alapvetően az igények és kapacitások jobb összhangját, a szolgáltatás zavartalan lebonyolítását, valamint a korábbinál jobb csatlakozásokat biztosítanak. Az új Volán-menetrendben a munkába és iskolába járás javítása érdekében új járatokat is forgalomba állítanak.

A Volán-társaságok az utasok számára könnyebben megjegyezhető ütemes menetrendet vezetnek be az eddigieken túl a Szeged–Pécs, Budapest–Kalocsa–Baja, Budapest–Salgótarján, Salgótarján–Szécsény–Balassagyarmat, Budapest–Székesfehérvár–Várpalota–Veszprém, Szeged–Zsombó és Budapest–Szigethalom–Dömsöd vonalakon.

Címkék: MÁV, menetrend, volán

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Belföld

Félmillió villanymotornál tart a győri Audi

Az Audi Hungaria munkatársai december 1-jén elkészítették az 500 ezredik elektromos hajtást.

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 02. 13:35, szombat | Belföld

Paloznaki Jazzpiknik: Morcheeba és Brand New Heavies is lesz

A Brand New Heavies, a Morcheeba, Tony Hadley (ex-Spandau Ballet) és a Son Mieux is koncertet ad a Paloznaki Jazzpikniken, amelyet 2024. augusztus 1-től 3-ig rendeznek.

2023. December 02. 13:32, szombat | Belföld

Időkapszulát és egy 122 éves levelet találtak az eleki templom kupolájában

Időkapszulát és az egykori esperes-plébános 122 éve írt levelét találták meg a Sarlós Boldogasszony-templom kupolájában a Békés vármegyei Eleken.