Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Április 03. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Valóban a hal a hosszú élet titka?

Valóban a hal a hosszú élet titka?

Az omega 3 zsírsavakban gazdag rendszeres halfogyasztás lehet a hosszabb élet titka - állítja egy új tanulmány, amelyről a Health Day számol be. A 2600 felnőtt bevonásával készült tanulmány szerint a legmagasabb omega3 zsírtartalma a lazacnak, a makrélának, a heringnek, a pisztrángnak és a tonhalnak van.

A kutatás eredménye szerint azok, akik az említett halfajtákból a legtöbbet fogyasztották, átlagosan két évvel tovább éltek, mint azok, akik a legkevesebb halat ették.

A Dr. Dariush Mozaffarian, a Harvard Egyetem epidemiológus professzorának vezetésével készült tanulmány nem biztosítja, hogy a sok halfogyasztás megnöveli a várható élettartamot, hiszen az sok egyéb tényezőtől függ, mindenesetre kapcsolatot talált a kettő között.

'A vér omega3 zsírsav szintje összefügg az alacsonyabb halálozási kockázattal, különösen a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkenésével' - mondta a szakember.

Mozaffarian megállapította, hogy az omega3 zsírsav 27 százalékkal csökkenti a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát. A szívbetegségekből bekövetkező halálozás kockázatának csökkenése pedig még ennél is magasabb, mintegy 35 százalékos volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.