Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2020. Október 20. 10:07, kedd | Helyi
Forrás: positive

Vallásturisztikai fejlesztésre kapott támogatást Mátraverebély-Szentkút

Vallásturisztikai fejlesztésre kapott támogatást Mátraverebély-Szentkút

Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésre 3.409.255.798 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

A közelmúltban nemzeti emlékhellyé is nyilvánított Mátraverebély-Szentkút pályázatot nyert a római katolikus búcsújáróhely fejlesztésére, különös tekintettel családbarát-szolgáltatások kialakítására és infrastrukturális fejlesztésekre. A projekt hátteréül a 2118/2017. (XII.28.) kormányhatározat szolgál Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésének előkészítéséről. A 3.409.255.798 Ft összegű támogatásból többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósítja meg a kegyhelyet üzemeltető „Fons Sacer” belső egyházi jogi személy. A cél a szezonalitás csökkentése: a májustól októberig tartó búcsúszezon meghosszabbítása; a családos, fiatal és határon túli zarándokok és turisták megszólítása.

A 2013 óta befejezett, és részben most is zajló rekonstrukciók a búcsújáróhely központi elemeit érintették; elkészült a kegytemplom és a rendház teljes felújítása, megújultak a szabadtéri létesítmények, átépült a zarándokház, újjáépültek a zarándokszállások, elkészült a fogadóépület és a buszforduló. Ennek köszönhetően Szentkút a hagyományos egyházi funkció ellátása mellett komplex turisztikai szolgáltatóvá is vált.

Napjainkban a vallási turizmus a világ idegenforgalmának megközelítőleg 32%-át adja, és aránya folyamatosan nő. A fejlesztés megvalósulásával azonban nem csak a vallási motivációjú látogatókra számítanak a kegyhelyen, hanem a kulturális turistákra, valamint fekvéséből adódóan az aktív- és az ökoturizmus kedvelőire is. A további bővítést az is indokolttá teszi, hogy az elmúlt években érezhetően többen keresik föl a régiót, a vendégéjszakák száma folyamatosan nő. Egyrészt mert itt, Nógrád megyében található Magyarország legnagyobb és legértékesebb eredeti helyszínen meghagyott műemlékfaluja, Hollókő; valamint Ipolytarnóc, mint a világ harmadik leggazdagabb őslábnyomos lelőhelye; másrészt mert egyre népszerűbb a hegyvidéki, természetjáró turizmus, aktív- és ökoturizmus, amelyben a térség nagyon jó potenciállal bír, köszönhetően a Mátrának és a Cserhátnak. Mátraverebély-Szentkút, Hollókő és Ipolytarnóc között már élő turisztikai együttműködés van.

A támogatásból családi apartmanok, beltéri játszószoba, a kegyhely teljes területének komplex tájépítészeti rekonstrukciója, kemping, multifunkcionális sportpálya, rossz idő esetére új fedett foglalkoztató létesül. Emellett játszótér, tűzrakó helyek, valamint padok és asztalok telepítése történik a kegyhely több pontján, a szabadtéri miséző hellyel szembeni domboldal amfiteátrum-jellegű kiépítésével és az eligazító táblák egységesítésével együtt. A projekt része a Kálvária-kápolna felújítása és ott urnatemető kialakítása, a kegytemplom fűthetővé tétele, a parkolók szilárd burkolattal való ellátása, két darab büfékocsiból álló szabadtéri büfé, valamint kegytárgybolt létesítése búcsúk idejére, biztonsági kamerák telepítése, karbantartáshoz és üzemeltetéshez szükséges gépek és eszközök beszerzése. A fejlesztésből történik a kegyhelyet ellátó napelempark megépítése, két szolgálati lakás felújítása, a szelektív hulladékgyűjtés megoldása a kegyhely egész területén, a marketingtevékenység fejlesztése, integrált marketingkommunikációs tevékenységek és kampányok megvalósítása, Mátraverebély-Szentkút, mint márkanév széleskörű promóciója, valamint az együttműködések további fejlesztése a környező desztinációkkal.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 13:39, kedd | Helyi

RENDŐRI ÖSSZEFOGÁS A MENHELYRE KERÜLT ÁLLATOKÉRT

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai az Állatok Világnapja alkalmából az elmúlt időszakban az állatok védelmére irányuló több programot és egy adománygyűjtést is szerveztek a megyében.

2022. Október 04. 11:57, kedd | Helyi

Közösen Európa biztonságáért

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nemzetközi egyezmény alapján közös járőrszolgálatokat szervez a Szlovák Köztársaság rendőrségével az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

2022. Október 04. 09:20, kedd | Helyi

Olasz tanárok tanulmányozzák a szakképzési rendszert Nógrádban

Hétfőtől két héten át olasz vendégtanárok tanulmányozzák a szakképzési rendszert Nógrád megyében. A Firenzéből érkezett oktatók látogatást tesznek a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum összes salgótarjáni és balassagyarmati t

2022. Október 03. 10:51, hétfő | Helyi

4 nap alatt 3 sérült

Az elmúlt négy napon hárman sérültek meg közúti közlekedési balesetben Nógrád megye útjain.