Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Január 25. 08:50, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Választás - 34-re emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma

Választás - 34-re emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma

Újabb nyolc jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 34-re emelkedett a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma.

Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 22 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül négyet.

A testület hétfői ülésén további öt pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Le az Adók 75%-ával Párt; Zöldek Pártja; Szabad Magyar Demokratikus Párt; Zöldek, a Normális Emberek Pártja, valamint a Normális Élet Pártja.

Nyilvántartásba vették továbbá az Országos Szlovén Önkormányzatot, az Ukrán Országos Önkormányzatot és a Szerb Országos Önkormányzatot.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról és szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.