Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2018. December 21. 09:42, péntek | Belföld
Forrás: mti

Útleveleket hamisító bűnbandát ítéltek el Pécsen

Útleveleket hamisító bűnbandát ítéltek el Pécsen

Hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt végrehajtandó és felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki csütörtökön a Pécsi Járásbíróság egy útlevelek hamisításával foglalkozó bűnszervezet tagjaira.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint az ügy elsőrendű vádlottját, egy pécsi kormányablak volt ügyintézőjét öt év, a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottat pedig egyaránt négy és fél év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság. A terheltekre 300 ezer és 600 ezer forintos pénzbüntetést is kiróttak.

A járásbíróság öt vádlottat részben bűnszervezetben elkövetett, többrendbeli hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hivatali vesztegetés elfogadása miatt egy év három hónap és két év közötti szabadságvesztésre, valamint 300 ezertől 600 ezer forintig terjedő pénzbüntetésre ítélt, amelynek végrehajtását három vádlott esetében próbaidőre felfüggesztette - ismertették.

Hozzátették, a vádlottakkal szemben 880 ezer és 21 millió forint közötti összegekre vagyonelkobzást rendeltek el „a megszerzett vagyoni előnnyel arányosan”.

A tényállás szerint a másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlott 2015-ben elhatározta, úgy szerez pénzt, hogy külföldi állampolgároknak állít ki valótlan magyar útlevelet. Az ukrán-magyar kettős állampolgárságú másod- és harmadrendű vádlott feladata volt, hogy honosított magyar állampolgárok hatósági igazolványait megszerezze, és olyan külföldieket keressen, akik a hamis okmányokért jelentős összegeket hajlandók fizetni. A negyed- és ötödrendű vádlott feladata pedig olyan kormánytisztviselők felkutatása volt, akik közreműködnek az ügyletben.

2016. január 21. és 2016. március 22. között csaknem ötven embernek állítottak ki hamis adatokkal úti okmányt.

A bíróság a kilencedrendű vádlottat, aki egy dunaharaszti kormányablak ügyintézőnője volt, felmentette a vádak alól részben tévedés, részben bizonyítottság hiánya miatt.

Az ítélet nem jogerős.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 28. 18:16, szombat | Belföld

Barlangot találtak a fővárosban

Barlangot találtak a főváros II. kerületében, az Alsó Törökvész úton - közölte a kerület polgármestere csütörtökön a Facebook-oldalán.

2022. Május 28. 13:07, szombat | Belföld

Megnyílnak a tűzoltóságok gyereknap alkalmából vasárnap

Gyermeknap alkalmából megnyílnak a tűzoltóságok kapui az érdeklődők előtt vasárnap.

2022. Május 28. 08:03, szombat | Belföld

Áprilisban stabilizálódtak a földgázárak

Az orosz-ukrán konfliktus, valamint a háború következményeként hozott szankciós intézkedések hatására kiugró márciusi árak után áprilisban alacsonyabb áringadozások mellett

2022. Május 28. 07:00, szombat | Belföld

Az apa ölhette meg tizenéves lányait Aszódon

A gyanú szerint az apa megölte két tizenéves lányát Aszódon, majd öngyilkosságot kísérelt meg - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) pénteken a rendőrség honlapján.