Városlista
2022. június 28, kedd - Levente, Irén

Hírek

2022. Május 02. 08:40, hétfő | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Unokázós csalók ellen emelt vádat az ügyészség

Unokázós csalók ellen emelt vádat az ügyészség

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt a Balassagyarmati Járásbíróságon egy 30 és egy 28 éves férfival szemben, akik az „unokázós” módszerrel becsapott idős sértettektől vettek át több millió forintot.

Az eljárás során ismeretlenül maradt, magukat hozzátartozónak vagy ügyvédnek kiadó személyek 2021. nyarán telefonon azzal keresték meg az idős sértetteket, hogy csomagszállítást vállaltak, ám az egyik csomagban kábítószer volt, ezért elfogták és megverték őket, így pénzre van szükségük az ügyvédi költségek fedezésére, vagy mert pénz nélkül letartóztatásba, illetve börtönbe kerülnek, megverik őket. A telefonos csalók a sértetteknek azt mondták, hogy a pénzért az egyik barátjukat küldik el, eseténként azt is kérték, hogy a vezetékes telefon zsinórját is vágják el, vagy törjék össze a híváshoz használt mobiltelefont.

A 30 éves vádlott feladata az volt, hogy az összegek 10-20%-a fejében a pénzt elhozza a sértettektől, majd a 28 éves vádlott telefonos irányítása alapján meghatározott személyeknek kellett azt átadnia.

Mivel a hívó fél a helyzetet úgy tüntette fel, mintha a sértettek szerettei életveszélyben lennének, ők nem haboztak akár milliós összegeket is feláldozni, és átadták a vagyonukat az autóval érkező vádlottnak, egy esetben a sértett bankkártyáját és az ahhoz tartozó pin-kódot is átadta a csalóknak.

A banda 2021. május 20. és 2021. június 8. napja között országszerte 11 idős embert csapott be, alkalmanként több százezer forinttól közel négymillió forintig terjedő összegeket és aranyékszereket csaltak ki tőlük.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a két vádlottal szemben több rendbeli csalás és információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat, mindkettejükkel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy több millió forint polgári jogi igényt is fizessenek meg a sértetteknek, emellett a járásbíróság vagyonelkobzást is alkalmazzon velük szemben.

Képünk illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 24. 14:27, péntek | Helyi

Pékség telephelyéről lopott

A salgótarjáni rendőrök a nyomozás során beazonosították és elfogták azt a 33 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint egy pékség telephelyéről lopott.

2022. Június 24. 14:23, péntek | Helyi

18 migránst szállított az ukrán embercsempész

Nógrád megyében fogták el azt a magát ukrán állampolgárságúnak valló férfit, aki 18 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépéséhez.

2022. Június 23. 12:07, csütörtök | Helyi

Határőrség napja - megemlékezés és koszorúzás

Nógrád megye rendőrfőkapitánya és munkatársai a határőrök védőszentjének közeledő napja alkalmából megrendezett megemlékezésen helyezte el a kegyelet virágait a volt határőr igazgatóság épületén lévő emléktáblánál.

2022. Június 22. 13:46, szerda | Helyi

Közlekedésbiztonsági akció - vasúti átjárók

Kérjük, minden esetben tartsák be a vasúti átjárón áthaladás szabályait!