Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Március 27. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Ulrich Hofmann német vendégtanár ismét Balassagyarmaton

Ulrich Hofmann német vendégtanár ismét Balassagyarmaton

A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Középiskola ismert nemzetközi kapcsolatairól. A külföldi nyári gyakorlatokon kívül anyanyelvi lektorok is segítik a diákokat az idegen nyelvek tanulásában.

Dr. Ulrich Hofmann (felvételünkön balról az első), a flöhai középiskola egykori igazgatója, jelenleg a chemnitzi szakközépiskola tanára immár 10 éve látogat rendszeresen a városba, hogy színesebbé tegye az iskolai életet.
A kapcsolatok 2001-ig nyúlnak vissza, amikor a flöhai iskola egy csereprogramon vett részt Szlovákiában. Hofmann úr itt találkozott Bacskó József akkori igazgatóval, akitől meghívást kapott Balassagyarmatra. A következő évben eleget is tettek az invitálásnak, s a kapcsolat azóta is gyümölcsöző. A mikszáthos diákok nyaranta gyakorlatokra utaznak Chemnitzbe, Hofmann úr pedig minden év februárjában lektorként jön el az Ipoly-parti városba.
A rendszeres visszatérésnek több oka is van: a kedves fogadtatáson túl Hofmann úr német emberként felelősséget érez azért, hogy a német nyelvet tanulóknak segítséget nyújtson. Ez a szakmai munka sikeres: általános és szakmai nyelvet is tanít (marketing, vendéglátás), a diákok pedig nyitottak és örömmel fogadják az újfajta módszereket, élmény számukra egy valódi német emberrel találkozni és beszélgetni.
Hofmann úr szívesen dolgozik együtt a magyar kollégákkal, s a tanórákon kívül is sok program várja : kirándulások az ország és a megye ismert helyeire (Budapest, Hollókő, Eger), és közös vacsorák az idegen nyelveket tanító kollégákkal.
Lavaj Árpád, az iskola igazgatója fontosnak tartja a mindezt, és személyesen is tartja a kapcsolatot német kollégájával. Járt nála Flöhában, és találkozott vele a diákok nyári szakmai gyakorlatán Einsiedelben is.
Ebben az évben német nyelvi vetélkedő is színesítette az egyhetes programot: a tanulók országismereti kérdésekből álló feladatlapot töltöttek ki. Az első helyet megszerző csapat tagjainak (Berecz Boglárka, Heier Ilona, Német Viktor, Szabó András 11. KV osztály) Hofmann úr ebédmeghívással kedveskedett, így a tanulók tanórai kereteken kívül is együtt lehettek tanárukkal.
Ugyancsak rendhagyó esemény volt az a német nyelvű előadás, amely az 1989-es német eseményeket, a rendszerváltás mozzanatait és következményeit mutatta be. Az eredeti dokumentumokat is bemutató rendezvényre szép számmal érkeztek érdeklődő tanárok és diákok Balassagyarmat iskoláiból is, és ennek köszönhetően Hofmann úr a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskolába is ellátogatott, ahol rendhagyó németórát tartott.
Mai világunkban elengedhetetlen az jellegű ilyen kapcsolatok ápolása, ezért remélik, Hofmann úr jövőre is visszatér és színesíti az iskola - és immár az egész város - németnyelv-oktatását.
Bellér Annamária

Címkék: Hoffman

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.