Városlista
2023. szeptember 22, péntek - Móric

Hírek

2012. Március 27. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Ulrich Hofmann német vendégtanár ismét Balassagyarmaton

Ulrich Hofmann német vendégtanár ismét Balassagyarmaton

A balassagyarmati Mikszáth Kálmán Középiskola ismert nemzetközi kapcsolatairól. A külföldi nyári gyakorlatokon kívül anyanyelvi lektorok is segítik a diákokat az idegen nyelvek tanulásában.

Dr. Ulrich Hofmann (felvételünkön balról az első), a flöhai középiskola egykori igazgatója, jelenleg a chemnitzi szakközépiskola tanára immár 10 éve látogat rendszeresen a városba, hogy színesebbé tegye az iskolai életet.
A kapcsolatok 2001-ig nyúlnak vissza, amikor a flöhai iskola egy csereprogramon vett részt Szlovákiában. Hofmann úr itt találkozott Bacskó József akkori igazgatóval, akitől meghívást kapott Balassagyarmatra. A következő évben eleget is tettek az invitálásnak, s a kapcsolat azóta is gyümölcsöző. A mikszáthos diákok nyaranta gyakorlatokra utaznak Chemnitzbe, Hofmann úr pedig minden év februárjában lektorként jön el az Ipoly-parti városba.
A rendszeres visszatérésnek több oka is van: a kedves fogadtatáson túl Hofmann úr német emberként felelősséget érez azért, hogy a német nyelvet tanulóknak segítséget nyújtson. Ez a szakmai munka sikeres: általános és szakmai nyelvet is tanít (marketing, vendéglátás), a diákok pedig nyitottak és örömmel fogadják az újfajta módszereket, élmény számukra egy valódi német emberrel találkozni és beszélgetni.
Hofmann úr szívesen dolgozik együtt a magyar kollégákkal, s a tanórákon kívül is sok program várja : kirándulások az ország és a megye ismert helyeire (Budapest, Hollókő, Eger), és közös vacsorák az idegen nyelveket tanító kollégákkal.
Lavaj Árpád, az iskola igazgatója fontosnak tartja a mindezt, és személyesen is tartja a kapcsolatot német kollégájával. Járt nála Flöhában, és találkozott vele a diákok nyári szakmai gyakorlatán Einsiedelben is.
Ebben az évben német nyelvi vetélkedő is színesítette az egyhetes programot: a tanulók országismereti kérdésekből álló feladatlapot töltöttek ki. Az első helyet megszerző csapat tagjainak (Berecz Boglárka, Heier Ilona, Német Viktor, Szabó András 11. KV osztály) Hofmann úr ebédmeghívással kedveskedett, így a tanulók tanórai kereteken kívül is együtt lehettek tanárukkal.
Ugyancsak rendhagyó esemény volt az a német nyelvű előadás, amely az 1989-es német eseményeket, a rendszerváltás mozzanatait és következményeit mutatta be. Az eredeti dokumentumokat is bemutató rendezvényre szép számmal érkeztek érdeklődő tanárok és diákok Balassagyarmat iskoláiból is, és ennek köszönhetően Hofmann úr a Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskolába is ellátogatott, ahol rendhagyó németórát tartott.
Mai világunkban elengedhetetlen az jellegű ilyen kapcsolatok ápolása, ezért remélik, Hofmann úr jövőre is visszatér és színesíti az iskola - és immár az egész város - németnyelv-oktatását.
Bellér Annamária

Címkék: Hoffman

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 21. 15:00, csütörtök | Helyi

Digitális automata központi ütközővel felszerelt vonatot mutatott be a Rail Cargo Hungaria Zrt.

Hat európai országot érintő tesztkörút keretében digitális automata központi ütközővel (DAC) felszerelt vonat érkezett Magyarországra - közölte a Rail Cargo Hungaria Zrt.

2023. Szeptember 21. 10:08, csütörtök | Helyi

Húszezer laptopot szállít a Delta Systems iskoláknak!

Két ütemben mintegy négymilliárd forint értékben 10-10 ezer laptopot szállít a Delta Technologies 100 százalékos leányvállalata, a Delta Systems Kft. budapesti, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegyei köznevelés.

2023. Szeptember 21. 09:00, csütörtök | Helyi

Kerékpártúra Kopcsányi Ottó emlékére.

A többdiplomás pedagógus, Kopcsányi Ottó 2008. tól haláláig, 2019. április 5-ig irányította igazgatóként a Szondi életét, az iskola ezen időszakban több fejlesztéssel, korszerűsítéssel alapozta meg a szakképzés modernizációját, a

2023. Szeptember 21. 07:00, csütörtök | Helyi

Melegszik az idő!

Reggelre többségében az északi, északkeleti tájakon párássá, ködössé válhat a levegő, a Dunántúlon pedig helyenként előfordulhat gyenge eső, zápor.