Városlista
2021. november 28, vasárnap - Stefánia

Hírek

2021. November 25. 13:30, csütörtök | Helyi
Forrás: NKIK

Ülést tartott a Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal

Ülést tartott a Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal

A koronavírus-járványhelyzet Nógrád megyében okozta arányaiban véve az egyik legkisebb mértékben a munkanélküliek számának növekedését, a nyilvántartott álláskeresők száma közel visszacsökkent a pandémia előtti szintre – hangzott el a Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal múlt hét szerdai ülésén. A fórum célja, hogy annak résztvevői folyamatos és naprakész információval rendelkezzenek a megyében zajló, munkaerőpiacot érintő folyamatokról.

A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) titkára ismertette: a munkaerőpiaci igények kielégítésére szervezetük is kiemelt hangsúlyt helyez. A helyi gazdasági kamaránál 20 mester képzése zárul ezekben a napokban, a jövőben gyakorlati képzés keretében tanulókat foglalkoztatni szándékozók oktatóinak képzése pedig éppen kezdődik – közölte Mihályné Balázs Melinda. A kereskedelmi és iparkamara Erasmus projektek segítségével tudott lehetőséget biztosítani megyei vállalkozók számára külföldi tanulmányutakra: 15 vendéglátás-turizmus területén tevékenykedő nógrádi szakember már tapasztalatot szerezhetett, tavasszal újabb 15 fős csoport utazik majd ilyen céllal Olaszországba. Abban a szlovák-magyar projektben, mely az M3-as, az M2-es és a 21-es út által közrezárt és az azzal szomszédos határon túli területet fedi le, képzésekre koncentrál az NKIK, együttműködve a Füleki Szakközépiskolával. A helyi gazdasági kamara a Nógrád Megyei Szakképzési Centrummal együttműködve 40 fős célcsoportot határozott meg a diákok között, melyben azt vizsgálják, hogy a kidolgozott és bevezetett módszerek mennyire segítik a tanulók előrehaladását – ismertette az aktuális tevékenységeiket Mihályné Balázs Melinda.

Amint az az ülésen elhangzott: immáron Nógrád megyében is a helyi gazdaság igényeihez igazodik a szakképzés, miután a középtávú képzési szerkezetre vonatkozó fenntartói megállapodás tartalmára a szükséges egyeztetéseket követően az NKIK tett javaslatot. Ez a dokumentum határozza meg négy fenntartó összesen 11 Nógrád megyei szakképzési intézményének maximum keretszámait egy tanévre vonatkozóan. A nappali tanulók keretszáma bő 2500 fő, a felnőttoktatási keretszám pedig szűk 2 ezer fő jelenleg. A remények szerint a lemorzsolódás csökkentését szolgálja majd a szakképzésben immáron több éve elérhető ösztöndíjak mellett az egyszeri pályakezdési juttatás is, melynek összege 4,49-es szakmai vizsgaeredmény felett jövőre már megközelíti a 400 ezer forintot.

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója a kerekasztal ülésén ismertette: a nyolcadikos diáklétszámokból az látszik, hogy egy hosszabb stagnálást követően némileg emelkedik a tanulók létszáma Nógrád megyében. A diáklétszám a Szakképzési Centrumnál is emelkedő tendenciát mutat, legfőképpen a szakiskolai területen, ahol a tanulók három év alatt szakmát szerezhetnek. Az általános feladatokon túl a Centrumnál zajlik a Nógrád Megyei Független Vizsgaközpont akkreditációja, míg az NMSZC Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium területén folyamatban van az Ágazati Képzőközpont kialakítása. Utóbbi arra szolgál majd, hogy a Centrum portfóliójába tartozó minden oktatott ágazatban lehetséges legyen az egyes tananyagrészek gyakorlati oktatása akkor is, ha erre éppen külső vállalkozásnál nincs lehetőség – ismertette Baranyi Zoltán.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterületét vezető Tamási Ildikó az aktuális lehetőségek kapcsán jelezte: a nograd.munka.hu honlapon elérhetők az igénybe vehető foglalkoztatási támogatások, melyek egyszerűsített, egyoldalas formanyomtatványokon nyújthatók be. A döntési idők jelentősen lerövidültek: nyolc nap alatt elbírálják a kérelmeket, amennyiben azok hiánytalan tartalommal érkeznek be a foglalkoztatási szakterületre.

A találkozó keretében Dániel László, a Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója is bemutatta tevékenységüket és céljaikat az új fenntartó, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. égisze alatt. A Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal ülésén a résztvevők áttekintették az aktuális törvényi változásokat, továbbá az Ágazati Készségtanácsok alatt működő öt megyei ágazati munkacsoport tevékenységét is.

Fotó: Ülést tartott a Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal (Fotó: NKIK)

Címkék: 2021., Nógrád megye

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 25. 10:09, csütörtök | Helyi

Az elmúlt nap balesetei - Nógrád megye

Az elmúlt napokban egy személyi sérüléssel járó és három anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a megye rendőrei.

2021. November 25. 09:58, csütörtök | Helyi

„Jó lesz a nyaklánc meg a gyűrű is!” – mondta a házaló, és vitte is az aranyat

A Pásztói Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat az ellen a 62 éves paplanokkal házaló hatvani nő ellen, aki egy mozgásában korlátozott idős asszonytól tulajdonított el aranyékszereket.

2021. November 23. 11:56, kedd | Helyi

Kevesebbet akartak fizetni, ezért kenőpénzt adtak a sofőrnek

A Nógrád Megyei Főügyészség vesztegetés miatt emelt vádat négy személlyel szemben, akik az állattenyésztéssel járó melléktermékek súlyával trükköztek annak érdekében,

2021. November 22. 12:00, hétfő | Helyi

Kettős gyilkosság miatt emeltek vádat egy hajléktalan ellen

Vádat emeltek egy hajléktalanként élő férfi ellen, aki januárban bozótvágóval és késsel megölte alvó ismerőseit - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.