Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Június 08. 07:13, hétfő | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:

Ukrán válság - Felrobbant egy ukrán parti őrségi kishajója, sérültek

Ukrán válság - Felrobbant egy ukrán parti őrségi kishajója, sérültek

Felrobbant vasárnap az ukrán parti őrség egyik kishajója Donyeck megyében, az Azovi-tengerparton lévő Mariupol kikötővárosnál - közölte honlapján az ukrán határőrszolgálat.

A közlemény szerint a hajó épp csak kihajózott a kikötőből, amikor a detonáció nem messze a parttól bekövetkezett. Hét határőr katona tartózkodott a fedélzeten, közülük legalább ketten sérültek meg. A hajó jelentős mértékben megrongálódott. A robbanás oka egyelőre nem ismert, de a hatóságok valószínűsítik, hogy a kishajó aknára hajthatott.

Helyi belügyi forrásoktól az Ukrajinszka Pravda hírportál úgy értesült, hogy az őrhajó parancsnoka a robbanás közben eltűnt, őt még keresik a mentést végzők.

Olekszandr Motuzjanik, az ukrán elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője közben vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a az előző 24 órában egy ukrán katona sem esett el a kelet-ukrajnai harcok övezetében, viszont nyolcan különböző súlyú sérüléseket szenvedtek.

Elmondta, hogy a front mentén továbbra is feszült a helyzet, az oroszbarát szakadárok a legtöbb tüzérségi támadást Donyeck környékén hajtották végre a katonák állásai ellen, ahol 14-szer nyitottak tüzet 120, illetve 122 milliméter kaliberű, a minszki megállapodás által tiltott aknavetőkkel, Hranitne településnél pedig öt alkalommal Grad rakéta-sorozatvetővel.

A szóvivő szavai szerint a katonák a minszki megállapodásnak megfelelően csak akkor viszonozták a tüzet, ha életüket vagy civilek testi épségét veszélyeztették a szakadárok támadásai, a provokációkra nem reagáltak.

fotó:illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.