Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. November 03. 07:52, csütörtök | Belföld
Forrás: NMHH

Újra Magyar Filmhét több vidéki városban is

Újra Magyar Filmhét több vidéki városban is

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Magyar Filmakadémia jövőre is megrendezi és országos megjelenésű tematikus programsorozattá terjeszti ki a Magyar Filmhetet.

A pályaműveket a filmelőállítók, -alkotók december 20-ig regisztrálhatják és nevezhetik az eseményre.

A 3. Magyar Filmhetet 2017. február 27. és március 5. között tartják meg és ezzel párhuzamosan rendezik a 2. Magyar Filmdíj ünnepélyes díjátadóját. Az NMHH támogatásával megvalósuló rendezvénysorozaton jövőre első alkalommal nemcsak Budapesten, a Cinema City MOM Park moziban, hanem egyidejűleg tíz vidéki nagyvárosban is levetítik a filmeket. A szervezők célja ezzel, hogy növeljék a filmhét népszerűségét.

A Magyar Filmdíjra hat kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm, televíziós játékfilm, animációs film, ismeretterjesztő film és dokumentumfilm – lehet nevezni, egyszerre akár több, 2016-ban bemutatott alkotással is. A Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazással emelnek ki mindegyik kategóriában öt-öt filmet, a jelöléseket 2017. február 1-jén hirdetik ki. Országos közönségdíj is lesz, ez az egyes városokban leadott szavazatok összesítése után áll össze. További információk elérhetők a filmdíjról Magyar Filmakadémia oldalán.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa idén is – ahogy megalakulása óta minden évben – kiemelt figyelmet fordít a kortárs filmkultúra támogatására. Ennek köszönhetően a 2014 és 2015 magyar filmtermését felvonultató tavalyi mezőny 270 indulója közül 99 a Médiatanács mecenatúrás támogatásával jöhetett létre. A testület a Magyar Média Mecenatúra programban 2011 óta 11 műfaji kategóriában összesen 827 magyar alkotásra, filmekre és rádiójátékokra 8 milliárd forintot meghaladó összeget fordított.

A 3. Magyar Filmhétnek otthont adó mozik:
Budapest – Cinema City MOM Park
Debrecen – Apolló mozi
Kaposvár – Szivárvány Kultúrapalota
Miskolc – Művészetek Háza
Nyíregyháza – Krúdy Gyula Art mozi
Pécs – Apolló mozi
Székesfehérvár – Barátság mozi
Szeged – Belvárosi mozi
Szolnok – Tisza mozi
Szombathely – Agora-Savaria Filmszínház
Szentendre – P’art mozi

Címkék: film, filmhét, mozi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.