Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 05. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Újra kinyitott a Louvre

Újra kinyitott a Louvre

Szerda délben ismét kinyitott a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, amely az elmúlt napokban azért volt zárva, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak úgy döntöttek,

hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés "súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre".

Az újranyitást a múzeum előtt reggel óta várakozó turisták tapssal fogadták.

Az igazgatóság közleménye szerint a dolgozóknak az új típusú koronavírus franciaországi terjedése miatti "jogos félelmei" kapcsán a múzeum vezetősége hangsúlyozza, hogy "legfőbb prioritása az alkalmazottak és a látogatók biztonságának szavatolása". Ugyanakkor arra is emlékeztettek, hogy "az illetékes hatóságok a jelenlegi helyzetben a múzeumok nyitva tartását ajánlják".

A közleményben az igazgatóság azt is jelezte, hogy a már eddigi intézkedéseken túli továbbiakat léptettek életbe, de azokat nem részletezte.

A múzeum vasárnap és hétfőn nem nyitott ki, miután az alkalmazottak vasárnapi rendkívüli üzemitanács-ülésükön egyhangúlag megszavazták, hogy érvényesítik a munka fel nem vételére vonatkozó jogukat, kedden pedig a szokásos heti szünnap volt a Louvre-ban.

A dolgozók azért aggódtak a járvány miatt, mert az egész világból nagy számban érkeznek látogatók a Louvre-ba. A múzeumot tavaly felkereső 9,6 millió ember háromnegyede külföldről érkezett, jóllehet eddig még senki sem fertőződött meg a 2300 alkalmazott közül, akik azt követelték, hogy a látogatókat vessék alá egészségügyi szűrésnek a dolgozók védelméért, ha pedig előfordulnak fertőzések, a múzeumot zárják be. A francia egészségügyi hatóságok és a kulturális tárca azonban nem tartotta indokoltnak és szükségesnek a Louvre bezárását.

A megbetegedések száma a héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül négy fő gócpontot tartanak nyilván, a fertőzöttek száma meghaladta a kétszázat, négyen meghaltak a betegség szövődményeiben.

Szombat óta az országban lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt - vásárokat, koncerteket, szakmai kiállításokat - amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat. Miután a múzeumokban egy adott pillanatban nincsenek többen ötezernél, jelenleg nem szükséges a zárva tartásuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése