Városlista
2024. szeptember 27, péntek - Adalbert

Hírek

2024. Szeptember 03. 07:30, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Újra az iskolapadban.

Újra az iskolapadban.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott az Országos Rendőr-főkapitányság által indított Iskolapélda elnevezésű kampányhoz.

Ünneplőbe öltözött, iskolatáskát viselő gyermekek megjelenése jelzi a közlekedők részére,hogy újra itt a szeptember és ezzel együtt a tanévkezdés időszaka is. A rendőrség által az iskolakezdéskor elindított Iskolapélda elnevezésű kampány célja a gyermekek biztonságának növelése azáltal, hogy eljuttatjuk hozzájuk, szüleikhez és a pedagógusokhoz a legfontosabb
baleset-megelőzési tudnivalókat. A kampányhoz a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság is csatlakozott.
A Nógrád vármegyei rendőrök a polgárőrséggel együttműködve idén szeptemberben is kiemelt közterületi jelenlétet biztosítanak az általános iskolák környékén a tanítási idő kezdetén és végén. A két szervezet demonstratív jelenlétének célja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.
Szeptembertől ismét megnövekedett gépjármű- és gyalogosforgalomra számíthatnak a közlekedők az oktatási intézmények környékén. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy az iskolák, óvodák és bölcsődék környékén fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjenek, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket csökkentett sebességgel közelítsék meg!
A közlekedőknek a forgalmi torlódások elkerülése érdekében már az első tanítási naptól célszerű otthonról a megszokottól 5-10 perccel korábban elindulni. Amennyiben gépjárművel viszik gyermeküket az iskolába, minden alkalommal használjanak a gyermekük életkorának és magasságának megfelelő gyermekbiztonsági rendszert. Mutassanak Önök is példát gyermeküknek! Kössék be a biztonsági övet és gyermeküket is mindig csatolják be!
Kérjük, ügyeljenek az iskolák előtti megállási és parkolási szabályokra! Lehetőleg úgy álljanak meg, hogy a gyerekek a járda felőli oldalon tudjanak kiszállni a gépkocsiból! Ne megszokásból vezessenek, figyeljék a közúti jelzőtáblák utasításait!
Ha a gyermek gyalog, vagy tömegközlekedéssel megy az iskolába, eleinte kísérjék el és gyakorolják be az útvonalat, ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat!
Amennyiben a gyermek kerékpárral vagy rollerrel jár iskolába, csak akkor engedjék el önállóan, ha ismeri a legfontosabb közlekedési szabályokat és képes a járművel biztonságosan
haladni.
Válasszanak olyan iskolatáskát, tornazsákot, egyéb kiegészítőket gyermekük számára, amelynek viselésével jól láthatóvá teszik őt a közlekedés más résztvevői számára.
Amennyiben gyermekük értéktárgyat (telefon, pénz) visz a tanintézménybe, azt tárolják biztonságos helyen – táska belső zsebeiben – és a hátizsákot ne hagyják őrizetlenül.

Mindig csak annyi készpénz legyen náluk, amelyre a nap során szükségük lehet. Soha ne hivalkodjanak értékeikkel! A gyermekek figyelmét hívják fel arra, hogy ismeretlen, idegen személy közeledését óvatos
bizalommal fogadják, szükség esetén pedig merjenek és tudjanak segítséget kérni a felnőttektől.
Ebben az időszakban nagy szerepe van a szülői példamutatásnak és a helyes közlekedésre nevelésnek! Legyenek türelmesek és körültekintőek, tartsák be a közlekedési szabályokat!
Nógrád vármegyében a 2024/2025-ös tanévben is folytatódik az „Iskola rendőre” program, amelynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát
veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése.
Az elmúlt évekhez hasonlóan az iskolarendőr rendszeres kapcsolatot tart a tanintézmény vezetőségével és a diákokkal, valamint meghívás esetén jelen lesz a jelentősebb iskolai rendezvényeken.
A vármegyében az idei tanévben 10 általános iskolában folytatódik a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” (KEVE) elnevezésű baleset-megelőzési oktatóprogram is, amelynek lényege, hogy a rendőrök és pedagógusok egymást kiegészítve interaktívan, egymásra épülő jelleggel oktatják az általános iskolás tanulókat.
Ugyancsak folytatódnak a rendőrség bűnmegelőzési programjai is Nógrád vármegyében. A DADA program az általános iskolákban, az ELLEN-SZER a középiskolákban van jelen. Az iskolai programok összes területén kiemelt hangsúlyt kap a prevenciós tevékenység.
Biztonságos és sikeres tanévet kíván a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság!

Buda Gábor r. alezrede sajtószóvivő

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:06, péntek | Helyi

A 120 cm magas, emberi alakot formázó Papper robot

Apródot kapott a Szondi. A robot az ipari-informatika oktatását szolgája Balassagyarmaton, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában.

2024. Szeptember 26. 16:29, csütörtök | Helyi

Fenyvesi Gábor - Ma lezárult a 4. önkormányzati képviselői ciklusom

A történet 2002-ben indult, amikor listás képviselőként lettem a testület tagja.

2024. Szeptember 26. 16:16, csütörtök | Helyi

Európa kaktuszkirálya

Európa kaktuszkirálya – Több mint 12 ezer növényt nevel az otthonában. Akinek hobbija nincsen, élete sincsen – ehhez a mondáshoz közel 70 éve tartja magát Hegyi Attila,

2024. Szeptember 26. 06:26, csütörtök | Helyi

Új hírek érkeztek a paksi atomerőműről

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi bővítés, ugyanis lezárult a talajszilárdítás és a résfalazás a leendő ötös atomerőmű-blokk alatt,