Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2023. Június 12. 06:21, hétfő | Belföld
Forrás: kuffer.hu

Újfajta aszfalt jelent meg az utakon: Műanyag palackokból készül és tartósabb, mint a hagyományos

Újfajta aszfalt jelent meg az utakon: Műanyag palackokból készül és tartósabb, mint a hagyományos

Az ötlet szó szerint a szemétben született.

Hogy csökkentse bolygónk műanyag szennyezését, a brit MacRebur cég egy forradalmi megoldással állt elő: utat csinál a műanyag szemétből. Ez nemcsak környezetbarát módszer, de jóval tartósabb is, mint az eddig használt hagyományos aszfalt.

Egyszerű koncepció elképesztő eredményekkel:

A módszer alapvetően annyiból áll, hogy a műanyag hulladékból álló keveréket ledarálják és hozzáadják ahhoz az aszfalthoz, melyből az utakat készítik.

A vállalat által gyártott műanyag hulladékkeverékkel a normál aszfaltban használt anyagok élettartama meghosszabbítható, valamint csökkenthető a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása is, ami szintén jót tesz a környezetnek.

Erre nem minden fajta műanyag alkalmas. Hulladéknak kell lennie, újrahasznosított vagy új műanyagot nem lehet felhasználni, ezenkívül a műanyagnak egy bizonyos hőmérsékleten kell megolvadnia.

Bár sok műanyag erre nem alkalmas, a legtöbb igen, köztük a fekete műanyag is, amit nagyon nehéz újrahasznosítani. Az ezzel a technológiával készült utak olcsóbbak, hiszen hulladékból készülnek, mely értéktelen, a városoknak pedig csak plusz kiadást jelentene a lerakókba történő szállítása.

A műanyagból készült utak előnyei a hagyományosan készült utakkal szemben:

A műanyagot is tartalmazó utak pontosan ugyanúgy néznek ki, mint bármely más út, de jóval rugalmasabbak. Éppen ezért jobban bírják az időjárás viszontagságait. A műanyaggal készült aszfalt 60%-kal erősebb és 3-szor hosszabb az élettartama, kevésbé hajlamos a repedezésre és a kátyúsodásra.

Ezt a keveréket nemcsak utaknál lehet alkalmazni, de parkolókban, autópályákon, reptéri kifutókon és versenypályákon is.

Az ilyen kezdeményezések bizonyítják, hogy mindig tehetünk valamit a bolygó megmentéséért és a fenntarthatóságért.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 07:16, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a patrióták nagy előretörést értek el

2024. Július 20. 07:15, szombat | Belföld

KSH: a benzin 7, a dízel 2 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt, ami 7 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértéknél.

2024. Július 20. 07:10, szombat | Belföld

Vége az iskolai mobiltelefonozásnak!

Szeptembertől továbbra is minden tárgy bevihető lesz az iskolába, amely a tanulást segíti, de az nem, amely a tanulást akadályozza, vagy a diákok testi épségét veszélyezteti

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t