Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2024. Szeptember 07. 07:46, szombat | Külföld

Újabb települést foglaltak el az oroszok Donyeck környékén

Újabb települést foglaltak el az oroszok Donyeck környékén

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban található Zsuravka települést - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteken.

A tárca szerint az elmúlt hét folyamán 17, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsalokkal, valamint drónokkal végrehajtott csoportos csapás ért ukrán rakéta- és repülőgépipari összeszerelő üzemeket, kritikus energetikai létesítményeket, rakéta-, fegyver- és üzemanyagraktárokat, drónok és személyzet nélküli hajók összeszerelő műhelyeit és tárolóhelyeit, valamint ukrán alegységek és külföldi "zsoldosok" ideiglenesen telepítési pontjait.

A jelentés külön kitért a Poltava városában a 179. egyesített kiképzőközpont elleni támadásra, ahol rádióelektronikai szakembereket képeztek ki külföldi oktatók irányításával elektronikai hadviselésre és drónirányításra.

Az augusztus 31-től szeptember 6-ig tartó időszakra vonatkozó hadijelentés 89-ben nevezte meg az orosz erők által visszavert támadások és ellentámadások számát, az elesett vagy súlyosan megsebesült ukrán katonák számát pedig több mint 16 200-ban.

Az orosz beszámoló az Ukrajnában a héten megsemmisített haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között 69 tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, 17 harckocsit, 143 páncélozott harcjárművet, hét amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, 20 francia HAMMER irányított légibombát, HIMARS és Vilha sorozatvetők 54 rakétáját, továbbá 367 légi és 11 tengeri drónt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk megyébe betört ukrán erők az augusztus 6-án indított támadás során több mint 10 400 embert, 81 harckocsit, 41 gyalogsági harcjárművet, 74 páncélozott személyszállító járművet, 599 páncélozott harcjárművet, 339 gépkocsit, 76 tüzérségi löveget és 24 sorozatvetőt veszítettek.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A vezérkari főnök szerint az ukrán védők hatalmas nyomás alatt állnak a Pokrovszk körüli területeken, ahol hetek óta a háború epicentruma található, de hozzátette, hogy csapatai sikeresen megállították az orosz előrenyomulást. „Az elmúlt hat napban az ellenség egyetlen métert sem haladt előre a Pokrovszk irányában. Más szavakkal, a stratégiánk működik” – mondta.

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 05. 07:30, csütörtök | Külföld

NAÜ: instabil a helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél

2024. Szeptember 05. 07:28, csütörtök | Külföld

Egy diák nyitott tüzet társaira egy Georgia állambeli középiskolánál, négy ember halt meg

Egy diák nyitott tüzet társaira és tanáraira egy Georgia állambeli középiskolánál szerdán, a lövöldözésben négyen meghaltak, legkevesebb kilenc ember megsebesült - közölték a hatóságok.

2024. Szeptember 03. 07:51, kedd | Külföld

Vlagyimir Putyin: az orosz hadsereg jelentősen előretört a Donyec-medencében

Jelentős előretörést ért el a Donyec-medencében az orosz hadsereg, dacára a Kurszk megye elleni ukrán támadásnak

2024. Szeptember 02. 07:47, hétfő | Külföld

Andrzej Duda: a lengyelek elvárják a második világháborús károkért járó német jóvátételt

A lengyel államfő vasárnap hajnalban Wielunban megemlékezett arról, hogy a kisvárost a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta. Tizenkétezer helyi lakos vesztette életét, ők voltak a háború első civil áldozatai.