Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. November 10. 12:48, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Újabb függetlenségi népszavazást akarnak a skótok

Újabb függetlenségi népszavazást akarnak a skótok

Jövőre újabb függetlenségi népszavazást akarnak a skótok - mondta Berzi Gergely, a Századvég külügyi igazgatója az M1 csatornán vasárnap.

Hozzátette: jelenleg a nagy brit pártok egyike sem támogatja, hogy a kérdésről népszavazás legyen.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. A függetlenségről szóló népszavazás kiírásához a brit kormány engedélye kell - tette hozzá.

Senki nem tudja, hogy mi történne egy esetleges újabb népszavazáson, de a közvélemény-kutatások szerint szoros eredmény születne - mondta.

Megjegyezte: a különválásnak óriási ára lenne, mert a két gazdaság nagyon összefonódott. Skócia szárazföldön csak Angliával határos.

Kitért arra is, hogy miként a Brexit, úgy Skócia esetleges maradása az Európai Unióban is számos tisztázatlan jogi kérdést vet fel; ez úgy történhetne meg, ha a Brexit lezárása után Skócia újból kérelmezné felvételét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.