Városlista
2024. október 6, vasárnap - Renáta

Hírek

2024. Október 05. 07:57, szombat | Helyi
Forrás: divany/web/zsuffa csaba

Új pénzt ad ki a Magyar Nemzeti Bank: ilyen címletek érkeznek

Új pénzt ad ki a Magyar Nemzeti Bank: ilyen címletek érkeznek

Az aradi vértanúk mártírhalálának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank új pénzt bocsát ki.

Az ezüst és színesfém emlékérem mellett 200 forintos címletben is elkészül a hazánk első alkotmányos miniszterelnökét, Batthyány Lajost ábrázoló pénz.

Három új érme készül az október 6-ra, az aradi vértanúk emléknapjára. A Magyar Nemzeti Bank egyrészt emlékérméket, másrészt normál forgalomba kerülő 200 forintosokat is kiad – olvasható a pénzintézet honlapján.

Három címlet készül az új pénzből
Az emlékérme két változatban vásárolható meg október 7-től, a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában. Mindkettőn 13 szögletű belső peremet alakítottak ki, az érmék egyik odalán Batthyány Lajos látható, a másik oldalon pedig az aradi Szabadság-szobor részlete mellett a 13 aradi vértanú neve olvasható a stilizált kopjafán.

Ilyen lesz az új emlékérme ezüstből készült változata
Magyar Nemzeti Bank

Az ezüstből készült változat 30 ezer forintos, a színesfém változat pedig 7500 forintos címletű. Mindkettőből korlátozott mennyiséget, előbbiből 6000, utóbbiból 8000 darabot vertek. A kibocsátástól számítva egy ideig az emlékérméket névértéken lehet megvásárolni, az ezüstöt három hónapon, a színesfémet egy éven keresztül.

A kétszáz forintos változat a normál pénzforgalomba is bekerül
Magyar Nemzeti Bank

Az emléknapra forgalomba kerülő címlet is készült: az új 200 forintos névértékes oldala nem változott, ám a tematikus oldalon a Lánchíd helyett Batthyány Lajos mellképe látható. Ebből a címletből egymillió darab készült, amelyekkel a lakosság a mindennapi pénzforgalomban találkozhat. Az első 12 ezer, úgynevezett elsőnapi veret azonban sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt.-nél.

Ahogy arról a Dívány is beszámolt, legutóbb augusztus 28-án bocsátott ki emlékérmet a Magyar Nemzeti Bank. Az akkor kiadott, 3000 forintos névértékű pénz a Pannonhalmi Bencés Főapátságot ábrázolta, a bronzpatinázott színesfém érme a 11. darabja volt a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozatnak.

_ _ _ _ _

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 21:03, szombat | Helyi

Nem válthatja vissza bárki a palackokat, 65 ezer forint is lehet a bírság

Egyre többen próbálnak meg pénzhez jutni abból, hogy összeszedik a mások által eldobott, de visszaváltható palackokat. A rendőrség azonban nem nézi jószemmel, szerintük ez szabálysértésnek minősül,

2024. Október 05. 20:50, szombat | Helyi

Globális versenyfutás zajlik

Globális versenyfutás zajlik a szöveges adatbázisokért: Sorra tiltják ki a netről az MI-t és ez valójában fenyegető fejlemény.

2024. Október 05. 08:00, szombat | Helyi

Zagyvarónai Családi Délután!

Szombaton mindenkit nagy szeretettel várunk! Október 5-én, szombaton 12 órakor kezdődik a Bátki József Közösségi Ház (Zagyvaróna)-ban!

2024. Október 05. 07:47, szombat | Helyi

Hamarosan beindulhat a magyar aranybánya

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Börzsönyben található aranybánya az újranyitáshoz vezető úton.