Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Március 01. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új látogatóközpont és tanösvény Királyréten

Új látogatóközpont és tanösvény Királyréten

A közelmúltban átadták a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) új látogatóközpontját és tanösvényét Királyréten.

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósult projekt során természetvédelmi bemutatóhelyek infrastrukturális fejlesztését hajtották végre Királyréten és az Ipoly-völgyben. A Hegyen-völgyön elnevezést viselő projektben a DINPI szlovák partnere az Ipoly Unió (Ipelska Unia) volt, a fejlesztések teljes költsége 356 262,08 euró volt.
A látogatóközpontok "kapuszemlélettel" jönnek létre: bejáratok egy-egy tájegységhez, amelyről információkat adnak, bemutatják természeti és kulturális örökségét. Az 571 nyilvántartott ökoturisztikai létesítmény több mint felét részben vagy egészben a tíz nemzeti parkigazgatóság üzemelteti, programjaikon, létesítményeikben 1,4 millió regisztrált látogató fordul meg évente.
Már találkozni lehet a nemzeti parki termékekkel: a tavaly bevezetett nemzeti parki védjegy egyik célja, hogy támogassa azokat a helyi termékeket, termelőket, szolgáltatásokat, akik helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel állítják elő termékeiket. Egy év alatt 96 gazdálkodó 220 terméke nyerte el a védjegyjogosultságot.
A mostani beruházás révén az eddig csak bejelentkezéssel működő erdei iskola olyan látogatóközponttá vált, amely a várakozások szerint megtöbbszörözheti az évi hatezerfős látogatói számot. A pályázat célja a Börzsöny és az Ipoly-völgy természeti értékeinek együttes bemutatása és a látogatók által okozott környezeti terhelés csökkentése volt. A pályázatnak köszönhetően a magyar területen egyebek mellett fogadóteret alakítottak ki a királyréti erdei iskola épületében, interaktív kiállítás jött létre, az Ipolyerdő Zrt. támogatásával új interaktív természetvédelmi tanösvényt hoztak létre, és bővült a DINPI kiadványainak sora. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által a magyarországi részfeladatokhoz nyújtott támogatás 223 853,39 euró volt, a kormány magyarországi részfeladatokhoz nyújtott társfinanszírozása 39 503,54 euró.

Olvasósarok - itt elolvashatod a legfrisseb Szuperinfót!

Címkék: Királyrét

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.