Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Szeptember 19. 15:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új kiállítás a Füleki Vármúzeumban

Új kiállítás a Füleki Vármúzeumban

A füleki vár ábrázolásaiból nyílik tárlat pénteken a szlovákiai Füleki Vármúzeumban. Ezzel párhuzamosan nyitják meg a szlovákiai magyar cserkészet történetét bemutató tárlatot is.

A múzeum önálló kiállítása A mi várunk, a mi büszkeségünk - a füleki vár ábrázolásai címmel a Bebek-torony ötödik szintjén lesz látható - mondta el Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója az MTI-nek.
Hozzátette: az első ábrázolások az 1593-as időkből származnak, amikor sikerült a várat visszafoglalni a töröktől. A tárlaton a történelmi metszetek mellett megtekinthető az erődítmény pásztoreszközökön, füleki zománctermékeken, ajándéktárgyakon, a városi civil szervezetek logóin vagy például XX. századi giccseken is - mondta Agócs Attila.
Ugyancsak pénteken nyitják meg a Liliomos évszázad - a szlovákiai magyar cserkészet története kialakulásától napjainkig 1913-2013 című tárlatot, amelynek szervezője a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Kuckó Polgári Társulás és a füleki 47. számú Koháry István Cserkészcsapat. A vándorkiállítás bemutatja a cserkész eszmeiséget, betekintést nyújt a szervezet megalapításának körülményeibe.
A kiállított tárgyak végigvezetik a látogatót a szervezet történetének száz évén a megalakulástól kezdve a két világháború közti időszakon és a szocializmus évtizedein keresztül a rendszerváltást követő újraszerveződésig - mondta az igazgató.
Mindkét kiállítás november 15-ig látogatható a Füleki Vármúzeumban.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.