Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Január 29. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Új keringés- és légzéstámogató eszközök segítik a betegek ellátását Pécsen

Új keringés- és légzéstámogató eszközök segítik a betegek ellátását Pécsen

A koronavírusos betegek kezelésében is kiemelt jelentőséggel bíró új keringés- és légzéstámogató eszközöket kapott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja (PTE KK) az operatív törzs jóváhagyásával,

az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezésében - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-t.


A PTE közleményében idézték Cziráki Attilát, a szívgyógyászati klinika igazgatóját, aki kiemelte: "a beszerzett, összesen több mint százmilliós értéket képviselő két géppel a hagyományos lélegeztetési technikával nem uralható, súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegeket, így a koronavírusos pácienseket is kezelhetik".

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy gépek biztosította, időben elkezdett kezeléssel jelentős esélyt adnak a betegeknek a túlélésre, még igen súlyos Covid-fertőzés esetén is.

Eddig két ilyen készülék szolgálta az intézményt, a beszerzéssel, így megduplázódott az úgynevezett membrán-oxigenizációs keringés- és légzéstámogató eszközök száma - fűzte hozzá.

Cziráki Attila közlése szerint így nemcsak a szívgyógyászati klinikán fekvő, súlyos keringési állapotú betegek kezeléséhez, hanem a Covid intenzív osztályon is tudják párhuzamosan használni a technológiát.

A keringés- és légzéstámogató technikák közül a membrán oxigenizáció (ECMO) széles körben alkalmazott az intenzív osztályokon. A Pécsre érkezett két berendezés a szív pumpafunkciójának támogatására és légzéstámogatásra is alkalmas - írták.

A közleményben kitértek arra is, hogy az új készülékek a PTE tudományos és kutatási lehetőségeit is bővítik, azok - lévén, hogy a PTE KK a Covid intenzív ellátás szempontjából is regionális ellátóközpont - a Dél-Dunántúl egészét szolgálják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.