Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2014. Január 06. 09:31, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Új, "intelligensebb" jégtörőt épít Kína

Új,

Kína a jelenleginél erősebb és "intelligensebb" jégtörőt épít, amely két év múlva már szolgálatba is állhat - derül ki a kínai központi televízió, a CCTV híradásából.

A hírt a kínai északi és déli sarkköri expedíciókért felelős állami szerv igazgatója, Csü Tan-csou jelentette be.
Csü leírása szerint az új jármű a jelenlegi egyetlen kínai jégtörőnél, a Hósárkánynál (Hszüelung) komolyabb kapacitásokkal rendelkezik majd, felszereltsége pedig a korábbinál kiterjedtebb tudományos kutatást tesz majd lehetővé.
A Hósárkány egyelőre név nélküli kistestvére 100-120 méter hosszúságú, bátyjánál némiképp rövidebb lesz, s éles oldalpengéi akár másfél méteres jég áttörését is lehetővé teszik majd - sorolta a szakember. A szállítás helyett elsősorban a kutatómunkára koncentrál majd, komolyabb laboratóriumokkal szerelik fel, s mobil kutatóközpontként fog működni.
Az új kínai jégtörőt a finn Aker Arctic Technology tervezte, de azt Kínában építik, várhatóan 2016-ra lesz kész. A kivitelezés összesen mintegy 600 millió dollárba kerül - becsülte a televízió riportja.
Kína mindezidáig egyetlen jégtörőjét Ukrajnától vásárolta, s az 1994 óta szolgál elsősorban ellátmány-szállítóként a Déli-sarkvidéken. A Hszüelung jelenleg a jég fogságában az Antarktisznál vesztegel, miután az előző héten segített egy beszorult orosz hajó utasainak kimentésénél.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

2024. Július 22. 07:55, hétfő | Külföld

Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.