Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Október 29. 12:48, hétfő | Helyi
Forrás: NMKI

Tűzoltógépjárművet kaptak a héhalmi önkéntesek

Tűzoltógépjárművet kaptak a héhalmi önkéntesek

A Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület augusztus 1-je óta Nógrád megye első önálló beavatkozásra jogosult tűzoltó egyesületeként erősíti tizennégy település mentő tűzvédelmét. Az egyesület munkájának elősegítése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy Mercedes Rosenbauer 1124 TLF 2000 tűzoltó gépjárműfecskendőt adományozott az egyesületnek. Az ünnepélyes átadáson a térség országgyűlési képviselői és helyi vezetők is jelen voltak.

A Nógrád megye legdélebbi pontján fekvő településen szolgáló önkéntes tűzoltók immár a hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhatnak tűzeseteknél és műszaki mentéseknél. Míg korábban csak tájékoztatást kaptak egy-egy, a működési területükön történt káresetről, augusztus elseje óta már riasztást kapnak a káreseményekről, és vonulási kötelezettségük van. Az egyesületet augusztus óta tizenkét alkalommal riasztották, egy esetben teljesen önállóan számoltak fel egy szabadtéri tüzet, a többi esetben pedig lakóépületben és építményben keletkezett tűznél dolgoztak együtt a hivatásos tűzoltókkal. Erről dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője beszélt a szombati gépjárműátadó ünnepségen. A Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület laktanyájában így már két gépjárműfecskendő áll szolgálatban – mondta a főfelügyelő, hiszen a korábbi IFA gépjárműfecskendő is kiválóan alkalmas a feladatok ellátására. Mint fogalmazott, nem egy vadonatúj gépjárműről van szó, a fecskendő korábban hivatásos tűzoltóknál szolgált, azonban továbbra is el lehet vele látni a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. A dandártábornok hozzátette, a pásztói hivatásos tűzoltó-parancsnokságon már zajlik a héhalmi önkéntesek technikakezelői vizsgára történő felkészítése. Bérczi László azt kérte az egyesület tagjaitól, hogy mindkét gépjárművet óvják, hogy azok még sokáig szolgálhassák a térség mentő tűzvédelmét. Az országos tűzoltósági főfelügyelő örömét fejezte ki, hogy az egyesület tagjai között már három ifjúsági tűzoltó is van, majd azt kérte, a jövőben is tegyenek meg mindent azért, hogy az ő számuk is növekedjen. Beszéde zárásaként a tábornok megköszönte az egyesület tagjainak eddigi munkáját, és azt kívánta, az új járművet használják jó egészséggel, a lakosság biztonsága érdekében.
Az országos tűzoltósági főfelügyelő szavait követően Bakos József, Héhalom polgármestere szólt az ünnepségen megjelentekhez. Mint fogalmazott, a településnek voltak tervei, voltak vágyai és vannak álmai, amelyek közül az egyik legnagyobb vált valóra a gépjármű átvételével. A polgármester külön megköszönte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatását, hogy ez az álom most valósággá vált. Hozzátette, tűzoltók esetében nagyon fontos tényező az idő, a most átvett Mercedes Rosenbauer 1124 TLF 2000 tűzoltógépjármű-fecskendővel pedig jelentősen rövidülhet az egyesület vonulási ideje. Beszédét úgy zárta, összefogással bármit el lehet érni, a térségre pedig maximálisan jellemző az összefogás.

A beszédek után Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjével kapcsolatos idézeteket adott elő Tóth Imre, a Héhalmi Általános Iskola igazgatója, majd ezt követően Bartos Zoltán, evangélikus lelkész megáldotta az egyesület új gépjárművét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:15, péntek | Helyi

Karate Eb - Megvan a magyar csapat.

Kihirdették a magyar válogatott keretét a május 8. és 12. között sorra kerülő zadari karate Európa-bajnokságra.

2024. Április 26. 08:40, péntek | Helyi

Társadalmi összefogással Nógrád tisztaságáért!

A Nógrád vármegyei rendőröknek is fontos a környezetük védelme, ezért csatlakoztak a TeSzedd! kampányhoz.

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.