Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. November 20. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tranzakciós illeték: kétszer fizethetnek törlesztéskor a hitelesek?

Tranzakciós illeték: kétszer fizethetnek törlesztéskor a hitelesek?

Kétszer fizethetik meg a tranzakciós illetéket törlesztéskor azok a hitelesek, akik nem annál a banknál vették fel a kölcsönt, ahová fizetésük érkezik. A legtöbb banknál már kihirdették az új tarifákat. A kormány megakadályozná, hogy a bankok az ügyfelekkel fizettessék meg a terheket – hangzott el a Hír Tv –ben, amelyről a Magyar Nemzet számolt be.

Pénzfelvételről küldte az SMS-t a bank. Egyes csomagokban ez is ingyenes volt eddig, jövőre viszont fizethet majd az ügyfél pénzfelvételnél, de csak akkor, ha a szolgáltatás szerepel a szerződésében. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője szerint nagyon fontos a részletekre figyelni. Binder István korábban a Hír TV Rájátszás című műsorában úgy fogalmazott, hogy ha egy nulla forintos díj esetében a szerződésben nem szerepel az emelés, vagy annak lehetősége, akkor ezt nem lehet később sem behozni.

A pénzintézetek többsége már elkészítette új tarifatáblázatát. Többségük 2 ezreléket vonna minden átutalt összeg után. A költségek a törlesztőrészleteket is érintik. Könnyen kiszámolható, hogy egy átlagos lakáshitelnél, amikor a törlesztőrészlet például 100 ezer forint, akkor átutalásos fizetés esetében további 200 forintot kellene pluszban fizetni tranzakciós adóként. Vagyis 20 éves futamidőnél plusz 44 ezer forintot jelent az adósnak a hitelén felül csak az, hogy törleszt. Az elemző szerint azok járnak majd a legrosszabbul, akik nem annál a banknál törlesztenek, ahová a fizetésüket kapják. A Bankráció.hu elemzője szerint így kétszer fogják levonni tőlük a tranzakciós illetéket. Első alkalommal, amikor átutalják a folyószámlájukról a pénzt arra a számlára, ahol a hiteltartozásuk van, illetve a második alkalommal az a bank fogja levonni, ahol a hiteltartozásukat levonják a számláról – mondta Gergely Péter. A miniszterelnök a pénteki rádióinterjúban már jelezte: a kormány keresi az eszközöket, amelyekkel megakadályozhatják, hogy a pénzintézetek az ügyfelekkel fizettessék meg a terhet. Az egyik ilyen eszköz a versenyhivatal bevonása lehet. A pénzügyi felügyelet januártól ellenőrzi majd a bankok díjemeléseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk