Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Január 15. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Továbbra is többfelé magas a légszennyezettség

Továbbra is többfelé magas a légszennyezettség

Továbbra is többfelé magas a légszennyezettség szintje a szálló por miatt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki adatai alapján Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren veszélyes a levegőminőség.

Eger, Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Kecskemét, Szeged és Ajka levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további 13 településen, köztük Budapesten kifogásolt a levegőminőség.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést.

Az NNK korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák - lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kisméretű aeroszol részecskéket, így javasolják, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén is javasolt a belső terek rendszeres, gyors szellőztetése, forgalmas utak mentén pedig az ablakok csúcsidőszakon kívüli kinyitása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzésében azt írta: szombaton és vasárnap is jellemzően nyugodt lesz az időjárás, hatására az északkeleti országrészben továbbra is rossz lesz a levegőminőség. A szálló por koncentrációja napi átlagban nagy területen meghaladja az egészségügyi határértéket, helyenként a tájékoztatási küszöböt is. A főváros térségében is romló tendencia valószínűsíthető.

Jelentős javulás hétfőn várható, amikor egy hidegfront hatására nagy területen megerősödik, akár viharossá fokozódik a szél. Ennek nyomán javulhat a levegőminőség - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára