Városlista
2023. december 5, kedd - Vilma

Hírek

2012. Január 09. 07:41, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Továbbra is nagy a lavinaveszély

Továbbra is nagy a lavinaveszély

Minden település megközelíthető volt vasárnap Ausztria nyugati részében, de változatlanul magas maradt a lavinaveszély és több helyen útlezárások voltak.

Péntek óta a második legmagasabb, négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben Vorarlberg és Tirol tartományok kétezer méter tengerszint feletti magasságnál feljebb fekvő részein, miután az Európa több országán átvonuló Andrea orkán viharos széllel és sűrű havazással elérte Ausztria nyugati részét.

A négyes szintű, „magas” besorolású lavinaveszély esetén emberi beavatkozás nélkül is kialakulhatnak hógörgetegek. A kevésbé tapasztalt síelőknek azt tanácsolják, hogy ne térjenek le a kijelölt pályákról.

A legnagyobb mennyiségű hó Vorarlbergben hullott, csütörtök este óta 80-120 centiméternyi esett. Az előrejelzések szerint hétfőig további mintegy 30-50 centiméter új hó várható.

Több vorarlbergi üdülőhely mintegy másfél napon át közúton megközelíthetetlen volt, mert a településekhez vezető utat lavinaveszély miatt lezárták a forgalom elől. A korlátozásokat szombaton délben feloldották, így több tízezer turista indulhatott haza a síközpontokból, illetve utazhatott oda. Más útszakaszok vasárnap is járhatatlanok voltak Vorarlberg tartományban. Tirolban mintegy hatezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás.

Tirolban és Vorarlberben is autókat sodort magával egy-egy lavina a hét végén, de senki sem sérült meg. Számos síelőt és hódeszkást a hegyi mentők segítettek ki szorult helyzetéből. Szombaton a Montafon-hegycsoport térségében az osztrák hadsereg helikoptereivel szállítottak le a völgybe 52 síelőt, akik két napot töltöttek a hegyekben egy mintegy 1700 méteres magasságban található menedékházban, mert a lavinaveszély miatt nem tudtak elindulni lefelé.

Mentőhelikopterrel helyeztek biztonságba szombaton Tirolban három egyetemistát is, köztük egy fiatal magyar nőt. Az osztrák rádió beszámolója szerint a három síelő az Axamer Lizum síközpontban mintegy 2400 méteres magasságból egy lavinaveszélyes terepen indult neki a lejtőnek. Kettejüket, egy argentin és egy osztrák férfit magával ragadta egy hógörgeteg. A mentőket a magyar nő értesítette. Végül egyikük sem sérült meg a lavinaomlásban.

Címkék: ausztria, lavina, veszély

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.