Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Október 06. 07:30, kedd | Helyi
Forrás: salgotarjan

Továbbra is művelhetik földjeiket a hobbikertek bérlői

Továbbra is művelhetik földjeiket a hobbikertek bérlői

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata törvényi lehetőségeivel élve az önkormányzati földterületeket bérlő „hobbikertészek” mellé állt, és új rendeletet alkotott.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény 2014. május elsejétől földműves képzettséghez kötötte a haszonbér szerződések megkötésének lehetőségét. Ez leegyszerűsítve azt jelentette volna, hogy a hobbi céllal kertészkedő, termelő és gazdálkodó haszonbérlők nagy része – mivel alacsony a részaránya a földműves képzettségűeknek – nem hosszabbíthatta volna meg a földterületre vonatkozó bérleti szerződését, és újak kötésére sem nyílott volna lehetőség.

A földforgalmi törvényt később módosította a kormány, és 2015. január elsejével bevezette a rekreációs földszerzés fogalmát. Rekreációs földszerzés a földművesnek nem minősülő belföldi természetes személy által a települési önkormányzat – jelen esetben Salgótarján – tulajdonában álló és határozattal ilyen célú megszerzésre kijelölt, legfeljebb 1 hektár területnagyságú föld megszerzése abból a célból, hogy a szerző fél a földet a saját, valamint az együtt élő családtagjai szükségleteit meg nem haladó mértékben használja és szedi annak hasznait.

Annak érdekében, hogy a hobbi célú haszonbérlőknek földműves képzettség nélkül is lehetőségük legyen a jelenleg használt, a városi önkormányzat tulajdonában lévő földterületet a továbbiakban is bérelni, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata szeptemberi ülésén úgy döntött, hogy ezen ingatlanokat – a vonatkozó törvény rendelkezéseinek megfelelően – 2015. október elsejei hatállyal rekreációs célú földterületté minősíti.

A rekreáció fogalma, jelentéstartalma hazánkban dominánsan a szabadidő eltöltés kultúrájaként terjedt el, melyet az ember napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki-szellemi teljesítőképesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz. Azoknak, akiknek mindezt a kertészkedés, a gazdálkodás jelenti, szinte természetesen „kijárt”, hogy határozatával az önkormányzat biztosította e tevékenységük folytatásának lehetőségét.

Az érintett földterületek listája itt található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:44, csütörtök | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.

2024. Április 25. 08:00, csütörtök | Helyi

Csak futó zápor szakíthatja meg a napsütést.

Felszakadozik a felhőzet, reggel már csak néhol eshet. Napközben a sok napsütés mellett gomolyosodni kezd az ég, és elszórtan főként a Dunántúlon.

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit