Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Július 23. 13:30, csütörtök | Helyi
Forrás: salgotarjan

Tovább üzemelteti az iskolákat Salgótarján

Tovább üzemelteti az iskolákat Salgótarján

Mai rendkívüli ülésén döntött Salgótarján közgyűlése.

A város továbbra is üzemelteti a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában lévő iskolákat és nem vállalja azt a kb. 60 millió forintos plusz terhet, amit az iskolák üzemeltetésének állami kézbe adása jelentene.

Mint ismeretes, korábban Salgótarján önkormányzata az államosított és jelenleg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) fenntartásában lévő iskolák működtetését felajánlotta az államnak. A döntéssel a város vezetése egyrészt tiszta helyzetet kívánt teremteni, hiszen amíg a jelenlegi rendszerben az oktatás tartalmi részét kizárólag a kormány kontrolálja, addig a létesítmények működtetését és az alkalmazottak adminisztrációját az állam és az önkormányzat közösen végzi. A napi munka és a gazdálkodás során ez a vegyes üzemeltetés gyakran vezet problémákhoz. Másrészt a város pénzügyi helyzetén is javított volna, ha az állam átvállalja az üzemeltetést és mindezért legfeljebb annyi pénzt von el az önkormányzattól, mint amennyit az iskolák üzemeltetésére az önkormányzat költött. Az önkormányzat 2014-ben 293 millió forintot fordított az iskolákra, amelyből 11 millió forint volt az állami támogatás. A kormány tárcaközi bizottsága viszont közel 352 milliót kért volna az önkormányzattól, amennyiben átvállalja a feladatot.

A júniusi közgyűlés a működtetésről való lemondásról szóló határozati javaslatot 9 igen szavazattal, 5 tartózkodással szavazta meg. A további üzemeltetésről szóló mai javasatot 12 igen szavazattal (3 képviselő távollétében) fogadták el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.