Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. November 22. 14:27, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Tovább bányásznának Nagykürtös környékén

Tovább bányásznának Nagykürtös környékén

Az egykori Nógrád szlovákiai részén, Nagykürtös környékén folytatni szeretnék a barnaszén bányászatát.

Az egykori Nógrád szlovákiai részén, Nagykürtös környékén folytatni szeretnék a barnaszén bányászatát. Az itteni Dolina-bánya további tíz évre kérte a kitermelés engedélyeztetését, ugyanis az elvégzett geológiai kutatások eredményei alapján még legalább 2020-ig gazdaságos lehet a termelés. A legoptimistább feltételezések szerint akár 2030-ig is kitarthat az itteni barnaszén-készlet, bár a bányát elméletileg már jövőre be kellene zárni.
Az első bezárást 2004-ben tervezték, majd az Európai Bizottság 2007-ben több mint 8 millió eurót folyósított a bezárás elodázásához szükséges műszaki feltételek megteremtéséhez és a munkahelyek megszűnése esetén kialakuló szociális helyzet enyhítésére. Ezt az összeget 2012 végéig használhatja fel a bánya.
Köztudott, hogy az Ipoly menti szénbányákban kitermelt fűtőanyag legnagyobb felvásárlója a nyitraújlaki (Nováky) hőerőmű. A Dolina-bánya emellett Magyarországra is szállít barnaszenet. 2010-ben 148 ezer tonna szenet hoztak felszínre, míg az idén 170 ezer tonnáról szólnak a tervek. A szén értékesítésével nincsenek gondok, és az elvégzett piackutatás sem rajzol sötét jövőképet.
A Dolina-bányában egykoron több mint kétezren dolgoztak, de ma már alig kétszáz főt foglalkoztatnak, igaz a termelés több műszakban zajlik.

Címkék: bányászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.