Városlista
2023. március 24, péntek - Gábor, Karina

Hírek

2011. November 22. 14:27, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Tovább bányásznának Nagykürtös környékén

Tovább bányásznának Nagykürtös környékén

Az egykori Nógrád szlovákiai részén, Nagykürtös környékén folytatni szeretnék a barnaszén bányászatát.

Az egykori Nógrád szlovákiai részén, Nagykürtös környékén folytatni szeretnék a barnaszén bányászatát. Az itteni Dolina-bánya további tíz évre kérte a kitermelés engedélyeztetését, ugyanis az elvégzett geológiai kutatások eredményei alapján még legalább 2020-ig gazdaságos lehet a termelés. A legoptimistább feltételezések szerint akár 2030-ig is kitarthat az itteni barnaszén-készlet, bár a bányát elméletileg már jövőre be kellene zárni.
Az első bezárást 2004-ben tervezték, majd az Európai Bizottság 2007-ben több mint 8 millió eurót folyósított a bezárás elodázásához szükséges műszaki feltételek megteremtéséhez és a munkahelyek megszűnése esetén kialakuló szociális helyzet enyhítésére. Ezt az összeget 2012 végéig használhatja fel a bánya.
Köztudott, hogy az Ipoly menti szénbányákban kitermelt fűtőanyag legnagyobb felvásárlója a nyitraújlaki (Nováky) hőerőmű. A Dolina-bánya emellett Magyarországra is szállít barnaszenet. 2010-ben 148 ezer tonna szenet hoztak felszínre, míg az idén 170 ezer tonnáról szólnak a tervek. A szén értékesítésével nincsenek gondok, és az elvégzett piackutatás sem rajzol sötét jövőképet.
A Dolina-bányában egykoron több mint kétezren dolgoztak, de ma már alig kétszáz főt foglalkoztatnak, igaz a termelés több műszakban zajlik.

Címkék: bányászat

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 13:29, péntek | Helyi

Plusz bevétel!

A salgótarjáni rendőrök lecsaptak egy 63 éves terjesztőre, aki az elmúlt egy évben több alkalommal értékesített új pszichoaktív anyagot.

2023. Március 24. 13:12, péntek | Helyi

A zászlót tudjuk pótolni, az életet nem!

Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél elhelyezett fényvisszaverő elemekkel ellátott zászlókat hiába pótoljuk, újra eltűnnek.

2023. Március 24. 12:00, péntek | Helyi

Évértékelő ülést tartott a Nógrád Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság

Ismertette a 2022-es év során végzett tevékenységét és a 2023-as évre vonatkozó terveit a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nógrád Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottsága.

2023. Március 24. 11:49, péntek | Helyi

MINDEN REKORDOT MEGDÖNTÖTT AZ IDEI AMTS!

Idén végre újra a megszokott, kora tavaszi időpontban nyitotta meg kapuit a legnagyobb hazai autó show, az AMTS. A méltán népszerű rendezvény történetének eddigi legnagyobb showjával, legszínesebb felhozatalával és rengeteg programmal té