Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Július 22. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Törvényi szigorítást kér Balassagyarmat a közösségi szállás rendjéért

Törvényi szigorítást kér Balassagyarmat a közösségi szállás rendjéért

Felterjesztéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez Balassagyarmat önkormányzata, kérve, hogy szigorítsák meg a rendelkezéseket a városban működő, menekülteket befogadó közösségi szálláson.

A képviselők három pontot fogalmaztak meg a határozatban: maradjon őrzött szállón az a menekült, akinek személyazonossága nem ismert; a rendőrségnek legyen intézkedési joga a közösségi szálló házirendjének betartatására, továbbá hogy őrzött szállóba kerüljön vissza a nyitott közösségi szállóra helyezett személy, ha ellene szabálysértési vagy büntetőeljárás indul, és ha ismételten vagy súlyosan megsérti a házirendet.
Az MTI birtokában lévő határozat tartalmazza: a kormány 2009-ben döntött arról, hogy bezárja a debreceni nyitott közösségi szállót, és ezzel párhuzamosan újraindítja a balassagyarmatit. A város tiltakozott ez ellen, de nem tudta megakadályozni.
Az országban 10 ilyen intézmény működik, többségük őrzött, ahol legfeljebb 12 hónapot tölthetnek a menekültek. A hatóság ezután helyezi nyitott közösségi szállóra azokat, akik esetében még egy év után is tart az idegenrendészeti eljárás - nyitott szállóból csak egy van, a balassagyarmati.
A Nógrád megyei városban a sorkatonaság megszűnésétől az uniós csatlakozásig már működött ilyen intézmény. 2011 júniusában nyitották újra a 105 fős plusz 6 egészségügyi férőhelyes szállót. Néhány hónap elteltével egyre több lakossági és kereskedői panasz érkezett: bolti lopásokat, randalírozást, verekedést, a polgárok molesztálását nehezményezték. Ezért kéri most a szigorítást a képviselő-testület a Belügyminisztériumtól, leírva azt is: a lakók többségével semmilyen probléma nincs, de néhányuk nehezen kezelhető, problémás személyiség. A gyarmati táborban átlagosan 50-70 fő tartózkodik, zömmel ázsiai mohamedánok, afrikaiak, távol-keletiek vagy az egykori szovjet tagállamok polgárai.
A három szigorítandó pont indoklásaiból az is kiderül: olyan menekültek is élnek a nyitott táborban, akikhez 3-4 állampolgárság és név tartozik, személyazonosságuk ismeretlen, kitoloncolásuk pedig nem lehetséges addig, amíg egy befogadó ország nem ismeri el őket saját állampolgárának.

Képünk illusztráció.

Címkék: menekült

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:00, kedd | Helyi

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre.

Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezés

2024. Május 21. 11:11, kedd | Helyi

Falba rejtett pénz.....

Kifosztotta idős áldozatát egy 18 éves Karancskeszin élő férfi, majd az asszonytól zsákmányolt pénz egy részét otthonának falába dugta el.

2024. Május 21. 09:00, kedd | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - Mahosz-szóvivő: vélhetően nagy sebességgel ütközött a motorcsónak.

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött mondta a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője.

2024. Május 21. 08:45, kedd | Helyi

Először bocsátottak fel 5G-műholdakat Oroszországban.

Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég, Oroszországban ezek az orbitális eszközök használnak először 5G-kapcsolatot - közölte az orosz digitalizációs minisztérium hétfőn a Telegram