Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Június 22. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Történelmi Várjátékok Füleken

Történelmi Várjátékok Füleken

A XIII. Füleki Várjátékokat rendezik meg június 23-24-én; az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri össze erejét a szlovákiai vár romjai között, de bajvívókat is láthat a közönség.

A Koháry Polgári Társulás által szervezett program szombaton nemzetközi történelmi íjászversennyel kezdődik, ennek során a "Nógrád íjásza" címért és a "Füleki vár védője" rangért versenyeznek a résztvevők. Az íjászok négy kategóriában, magyar, klasszikus angol, vadászreflex és csigás íjakkal mérik össze erejüket.
Június 23-án este a szentmise után emlékkoncert lesz a római katolikus templomban II. Koháry István, az utolsó füleki várkapitány halálának 281. évfordulója alkalmából.
Másnap a Várfelső utcán kézművesek állítják fel sátraikat, és 10 órakor kezdetét veszi a gyermekprogram: fellépnek bohócok, lesznek játékok és gladiátoriskola, versenyek, bábszínház, íjászat, lovaglás, kézzel hajtott körhinta.
A várjátékok kísérőprogramjai közé tartozik a történelmi és palóc ételek fesztiválja, amelyen a vendégek megkóstolhatják a töltött káposztát, a babgulyást, a tócsnit, a macsánkát, a sült kolbászt és az oldalast is.
A június 24-i vasárnap délutáni programban szlovákiai és magyarországi bajvívó hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé. Megközelítőleg ötven szereplő próbálja beavatni a nézőket a vívás rejtelmeibe a gladiátorok korától egészen a középkori lovagok harcművészetéig.
A program leglátványosabb részének ígérkezik a IX. század harci tudományát felvonultató lovasíjász bemutató és egy valódi lovagi torna. A harcosok fegyverei mellett ágyúlövések és solymászbemutató színesíti a műsort.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.