Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Szeptember 24. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Történelemversenyt rendeznek Mindszenty József munkásságáról

Történelemversenyt rendeznek Mindszenty József munkásságáról

Mindszenty József bíboros, hercegprímás életéről, munkásságáról szóló történelemversenyt hirdet középiskolás diákoknak a Mária Rádió és a Mindszenty Alapítvány.

A háromfős - egyházi és világi - középiskolás csoportok október 30-ig jelentkezhetnek a többfordulós megmérettetésre a mindszentyverseny@mariaradio.hu címen - közölték a szervezők az MTI-vel.
A kiírás célja Mindszenty József életművének megismerése, különleges életének felfedezése. A versenyre olyan középiskolás diákokat várnak, akik nyitottak a történeti valóság aktuális és modern értelmezésére, nemcsak egy feladatlap jó megoldásait keresik, hanem gondolkodásra, vitára, játékra bírják önmagukat és társaikat.
A Devictus vincit című verseny fővédnöke Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke.
Mindszenty Józsefet (1892-1975) 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948-ban bebörtönözték, majd életfogytiglani börtönre ítélték. Büntetését 1955 júniusában egészségi okokból felfüggesztették, ezután a Baranya megyei Püspökszentlászlón, majd a nógrádi Felsőpetényben volt házi őrizetben. Az 1956-os forradalom leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, az országot 1971-ben hagyhatta el. Bécsben halt meg 1975-ben. A rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2006-ban hivatalosan is kérte boldoggá és szentté avatását. Teljes körű jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálását a Legfőbb Ügyészség 2012 márciusában meghozott határozatával nyilvánította ki.

Címkék: Mindszenty József

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.