Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Szeptember 24. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Történelemversenyt rendeznek Mindszenty József munkásságáról

Történelemversenyt rendeznek Mindszenty József munkásságáról

Mindszenty József bíboros, hercegprímás életéről, munkásságáról szóló történelemversenyt hirdet középiskolás diákoknak a Mária Rádió és a Mindszenty Alapítvány.

A háromfős - egyházi és világi - középiskolás csoportok október 30-ig jelentkezhetnek a többfordulós megmérettetésre a mindszentyverseny@mariaradio.hu címen - közölték a szervezők az MTI-vel.
A kiírás célja Mindszenty József életművének megismerése, különleges életének felfedezése. A versenyre olyan középiskolás diákokat várnak, akik nyitottak a történeti valóság aktuális és modern értelmezésére, nemcsak egy feladatlap jó megoldásait keresik, hanem gondolkodásra, vitára, játékra bírják önmagukat és társaikat.
A Devictus vincit című verseny fővédnöke Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke.
Mindszenty Józsefet (1892-1975) 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. Koholt vádak alapján 1948-ban bebörtönözték, majd életfogytiglani börtönre ítélték. Büntetését 1955 júniusában egészségi okokból felfüggesztették, ezután a Baranya megyei Püspökszentlászlón, majd a nógrádi Felsőpetényben volt házi őrizetben. Az 1956-os forradalom leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, az országot 1971-ben hagyhatta el. Bécsben halt meg 1975-ben. A rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2006-ban hivatalosan is kérte boldoggá és szentté avatását. Teljes körű jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálását a Legfőbb Ügyészség 2012 márciusában meghozott határozatával nyilvánította ki.

Címkék: Mindszenty József

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.