Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Augusztus 08. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Török est a füleki várban

Török est a füleki várban

A Füleki Vármúzeum a város fiataljaiból alakult Defensores történelmi bajvívó csoport tagjaival karöltve nyáresti várséták szervezésébe kezdett, melyeket animációs programok színesítenek.

Az első két júliusi sikeres rendezvényt követően a szervezők augusztus 18-án 18 órai kezdettel gazdag éjszakai programot kínálnak, mely témájában a török hódoltság időszakára épül. A műsor bevezető részében tudományos ismeretterjesztő előadások hangzanak el a középső vár egyetlen épen maradt kazamatájában. Dr. Kovács Attila, a pozsonyi Komenský Egyetem Bölcsészettudományi Karának docense, iszlámszakértő, „Iszlám a török korban és ma“ címmel tart vetítettképes előadást. Alexander Botoš, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum régésze korábbi kutatásainak eredményeit „Az oszmán megszállás tárgyi emlékei Nógrádban és Kishontban“ címmel foglalja össze. Az animációs programok keretén belül a füleki Defensores történelmi társulat tart ismeretterjesztő előadásokat, melyeket a várőrség életét bemutató humoros történetek és török ételek kóstolója követnek. Az estet fellépésükkel a salgótarjáni Shai-Nefer hastánccsoport táncosnői színesítik. A fiatalabbakat a Bebek-toronyban a páncél- és fegyvermásolatokat bemutató kiállítás tárgyai között a török hadviselésről szóló múzeumpedagógiai műhely várja. Az est kicsúcsosodásaként a budapesti Arasinda Török Népzenei Együttes lép színpadra. A több helyszínen párhuzamosan zajló programokat kínáló vár ezen a napon 23 óráig várja az érdeklődőket.

Címkék: fülek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.