Városlista
2024. október 28, hétfő - Simon

Hírek

2024. Október 27. 21:10, vasárnap | Helyi
Forrás: mfor/divany/web/zsuffa csaba

Tömegesen tolnak ki egymással a magyarok az orvosnál

Tömegesen tolnak ki egymással a magyarok az orvosnál

Harc az időpontokért: A lefoglalt időpontok közel ötödére nem mennek el a páciensek - ezzel elveszik a helyet azoktól, akik tényleg elmennének egy vizsgálatra vagy rendelésre.

Megkönnyíti az egészségügyi időpontfoglalást az EgészségAblak alkalmazás új funkciója, de majdnem félmillió időpont maradt kihasználatlanul az elindítása óta - közölte a Belügyminisztérium (BM) vasárnap az MTI-vel. Az ingyenesen letölthető EgészségAblak applikáción keresztül július 1-től van lehetőség időpontot foglalni a járóbeteg-szakrendelésekre.

A rendelkezésre álló statisztikák azonban azt mutatják, hogy az időpontok jelentős része kihasználatlan marad - közölte a BM. A közlemény szerint az új foglalási lehetőség bevezetése óta - mindössze három és fél hónap alatt - csaknem 2 millió 400 ezer időpontfoglalás történt. Ebből 441 875 alkalommal azonban a páciensek nem jelentek meg a lefoglalt időpontjukban. Ez azt jelenti,

hogy közel félmillió időpont maradt kihasználatlanul, amelyeket más betegek vehettek volna igénybe, ha időben értesülnek a szabad helyekről.

A tárca közleményében hangsúlyozta, hogy a távolmaradások minimalizálása érdekében rendkívül fontos a foglalások lemondása, amennyiben az érintett személy mégsem tud elmenni az időpontra. Hozzátették, hogy az EgészségAblak applikáció erre is lehetőséget biztosít, a beteg egy gombnyomással lemondhatja az időpontját. Így csökkenthető a fölöslegesen foglalt időpontok száma, és segíthető, hogy más páciensek hozzáférjenek az ellátáshoz.

A foglalási díj sokat segítene, de politikailag vállalhatatlan
Nemrég egyébként nagy port kavart egy olyan javaslat, amely arról szólt: be kellene vezetni az ezer forintos foglalási díjat, és ha megérkezik a beteg a lefoglalt időpontjára, akkor visszakapja a pénzt. Ha nem, bukta az összeget.

A javaslat onnantól lett igazán érdekes, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkár azt mondta: bár a téma politikailag érzékeny, de nem vetette el az ötletet. A Belügyminisztérium nem sokkal később közleményt volt kénytelen kiadni, amelyben nyomatékosan hangsúlyozták, hogy a kormánynak ilyen terve nincs.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 28. 09:27, hétfő | Helyi

Indul a nemzeti konzultáció, mutatjuk a kérdéseket

Magyarország meg tudja csinálni! Ez a címme a hétfőn útjára induló újabb nemzeti konzultációnak. a kormány minden magyar állampolgár véleményére kíváncsi. Mutatjuk a kérdéseket!

2024. Október 28. 07:57, hétfő | Helyi

Mit tehetünk, ha minden hajnalban a szomszéd kakas kukorékolása ébreszt?

130 decibellel kukorékol a kakas. Általában állatbarátok vagyunk, mindaddig, amíg a közvetlen közelünkben nem él valaki az éjjel hangosan ugató vagy éppen vonyító kutyájával és a legszebb álmunkból felriasztó kakasával.

2024. Október 27. 21:24, vasárnap | Helyi

Magyarok segítségével fedeztek fel egy teljesen egyedi csillagrendszert

A Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának munkatársai is részt vettek egy teljesen egyedi, eddig ismeretlen csillaghármasnak a felfedezésében,

2024. Október 26. 10:57, szombat | Helyi

Salgótarján - az egykori BGF-PSZF Salgótarjáni Kar épületének maradványai

Mutatjuk a Kistarján úton lévő, egykori BGF-PSZF Salgótarjáni Kar épületének maradványait. Az épület hatalmas területének most csak az egyik szintjét jártuk be, de megdöbbenésünk így is határtalan.