Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. December 21. 17:12, szombat | Belföld
Forrás: mti

Tömeges adatvesztések és rendszerfeltörések várhatók jövőre

Tömeges adatvesztések és rendszerfeltörések várhatók jövőre

Tömeges adatvesztések és rendszerfeltörések várhatók jövőre az informatikai biztonsággal és védelemmel foglalkozó ESET legfrissebb jelentése alapján,

az elemzés szerint a 2020-as amerikai elnökválasztás ráirányítja a figyelmet a választások megzavarására és manipulációjára irányuló kísérletekre is, amelyek szinte biztosra vehetők a jövő évi voksoláson.

A kiberbiztonsági trendekről szóló jelentés felidézi, hogy a "fake news" kifejezés a 2016-os amerikai elnökválasztáshoz kapcsolódó információk manipulálása során terjedt el a köztudatban, és nem kétséges, hogy ez a 2020-as kampány alatt ismét felkapott téma lesz. Miközben a Facebookra idén 5 milliárd dollár bírságot szabtak ki a Cambridge Analytica botrányban játszott szerepéért, az ESET szerint az információk fegyverként való felhasználása nem mutat majd változást 2020-ban sem. A társaság szerint a dezinformáció terjedése mellett tartani kell a tömeges adatvesztésektől és rendszerfeltörésektől is a vállalati és a kormányzati szektorban.

Bár a tanulmány szerint az önfenntartó AI (mesterséges intelligencia) még messze van, a gépi tanulás (ML) az egyik legizgalmasabb technológiai fejlesztés: ez azonban nemcsak a kiberbiztonság fejlesztésében hoz új lehetőségeket, a technológiát a kiberbűnözők is felhasználják támadásaik mértékének és összetettségének növelésére.

A bűnözők egyik módszere a kép- és videóhamisításra használt deepfake technológia. Az elemzés szerint 2020-ban még több kiberbűnöző használja majd ezt, ezért az embereknek meg kell tanulniuk a legvalósághűbb videókat is megfelelő fenntartásokkal kezelni, és nem vakon elhinni mindent, amit látnak és hallanak.

Az elemzés kitér arra is, hogy bár 2019-ben sok országban jelent meg új, vagy kibővített adatvédelmi törvény, a személyes adatok felhasználásával kapcsolatos bizalmatlanság továbbra is mindenütt jelen van, s ez mindaddig így lesz, amíg az adatvédelmi mulasztások megsértéséért kiszabott bírság nagysága a nagyvállalatokat nem készteti a probléma megszüntetésére. Ez egybecseng az Adatvédelmi Szakértők Nemzetközi Szövetségének (Association of Privacy Professionals) véleményével, amely azt tanácsolja a vállalatoknak, hogy a működésük során tartsák tiszteletben az adatok védelmét, hiszen azok a vállalkozások, amelyek így tesznek, jelentős előnyt szerezhetnek a piacon.

Az elemzés szerint jóllehet az intelligens városok és az intelligens épületek képviselik a jövőt, a biztonság nem képes lépést tartani az intelligens városok gyors fejlődésével: az új épületek több mint 80 százaléka használ IoT-megoldásokat (Internet of Things - a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódása), azonban a szakértők szerint sok intelligens eszköz és rendszer nem rendelkezik erős hitelesítési protokollal, vagy egyáltalán nem védettek semmilyen biztonsági megoldással.

A vállalatoknak az egyik legnagyobb fenyegetést a munkavállalói mobilitás terjedése jelenti, amelyet az 5G terjedése tovább növel. A hálózatokhoz való hozzáférési lehetőségek a távoli munkavégzés során jelentősen megnövelik a vállalatok támadási felületeit és a biztonsági kockázatoknak való kitettségüket, hiszen a mobiltechnológia egyre gyorsuló bevezetése gyakran a megfelelő biztonsági szabályok kialakítása nélkül történik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.