Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Július 31. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Tolnay Kláriról nyílt kiállítás Szegeden

Tolnay Kláriról nyílt kiállítás Szegeden

Tolnay Klári személyes tárgyait, jelmezeit, néhány fontosabb szerepét bemutató kiállítás nyílt az Art Hotel Szegedben.

A megnyitón Elekes Zoltán fesztiváligazgató felidézte, hogy a mohorai születésű Tolnay Klári első sikerét húszévesen a Meseautóban aratta, majd több mint ötven filmben szerepelt, és felejthetetlen alakításokat nyújtott a színpadon is. 1950-től csaknem öt évtizeden át Madách Színházban szerepelt, 1983-tól néhány évadon át azonban – Mensáros Lászlóval együtt - a szegedi társulat tagja volt.
Király Levente, a Nemzet Színésze a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, a színésznőkről az a tévhit él, hogy sikerükhöz elegendő, ha nagyon szépek. Tolnay Klári azonban ennél sokkal többet tudott és sokkal többet ért: "fantasztikus tehetsége volt az ember ember általi ábrázolásához".
Nem véletlenül övezte mindenhol hatalmas megbecsülés, amiért azonban mindig keményen megdolgozott – mondta a színművész. Hozzátette: ez a munka harcokkal is járt, Tolnay Klári egyéniségét nem lehetett leláncolni.
Az augusztus 23-ig, a Szegedi Szabadtéri Játékok végéig látható tárlaton az érdeklődők megcsodálhatják Tolnay Klári több jelmezét, színpadon és filmekben viselt ruhadarabjait, valamint néhány fontosabb szerepét bemutató fotót. A kiállított tárgyak között szerepel többek között egy turbán, melyet a színésznő 1946-ban, az Euridiké című színdarabban viselt és egy pár cipő is, melyet a halála esztendejében bemutatott Társasjáték New Yorkban című vígjátékban hordott a színpadon.

További híreink

Címkék: Tolnay Klári

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.