Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 23. 08:15, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Többórás napsütés elszórt záporokkal.

Többórás napsütés elszórt záporokkal.

A napos időszakokat többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők.

Vasárnap A nyugati és az északnyugati tájak kivételével többfelé kialakulhatnak még futó záporok, zivatarok. Sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és északkeleten erős lesz az északi-északkeleti szél. Hajnalban 14 és 21, délután 26 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből legfeljebb csak kezdetben délnyugaton fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. Az élénk, helyenként erős északi-északkeleti szélben 26 és 32 fok közé melegszik délutánra a levegő. Már többfelé frissebb lesz a hajnal.

Kedden változóan napos-felhős időre van kilátás. Egy-egy futó zápor, zivatar elszórtan délen és délkeleten fordulhat elő. Sokfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul.

Szerdán erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és több tájegységünkön is kialalkulhatnak záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharok is lehetnek. Többfelé élénk lesz a keleti-délkeleti szél. A legmelegebb órákban 26-31 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön is többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, egyes tájainkon ismét kialakulhatnak hevesebb viharok is. A csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között alakulhat.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék magas

Lórom alacsony
Útifű közepes
Csalánfélék magas

Hárs alacsony
Szelídgesztenye közepes
Libatopfélék alacsony
Gombák extrém


Erős pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a magas, a pázsitfűféléké többfelé a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé közepes, helyenként magas szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes, esetenként magas tartományban alakul.

Közepes-magas koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül, így fejfájás, keringési panaszok, szívproblémák és görcsös panaszok egyaránt jelentkezhetnek.

Nagy lesz a sztrók és az infarktus kockázata.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Ugyanakkor szédülés, rosszullét és fáradékonyság is jelentkezhet.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen napszúrást kaphatunk.

10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ajánlott a napszemüveg viselése, illetve védjünk fejünket a nap tűző sugaraitól! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap a nyugati és az északnyugati tájak kivételével többfelé kialakulhatnak futó záporok, zivatarok, emiatt az érintett tájakon vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látástávolság, valamint néhol akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Sokfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és északkeleten erős lesz az északi-északkeleti szél, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell, emiatt akár jelentősebb mértékben is romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.