Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Június 05. 13:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Több tízezer felvétel készült a Medvesi Fotós Maratonon

Több tízezer felvétel készült a Medvesi Fotós Maratonon

A Medvesi Fotós Maratonon készült felvételek gyűjtőhelye az esemény Facebook-oldala, ahol már most több száz, a hétvége alatt készült gyönyörű fotó böngészhető.

Vezetett túrák Somoskő várához, a Macskalyuk bányáihoz vagy éppen Szilvás-kőre, kockakő-faragó bemutató, madárgyűrűzés, István-táró bányalátogatás, középkori jelmezes vitézek, várkivilágítás és természetesen önmagában a Medves-fennsík megannyi gyönyörű látképet és értéket rejtő vidéke várta a fotósokat az elmúlt hétvégén a Medvesi Fotós Maratonon.
Bár az egész hetes esőzések, és a jósolt kedvezőtlen időjárás okán az előre regisztráltaktól kevesebben jelentkeztek be személyesen az Ipoly Erdő Zrt. Salgóbányai Erdészházában berendezett központban, panaszra azért messze nem lehet ok. A határon átnyúló Novohrad – Nógrád Geoparkban zajló Európai Geoparkok Hete programsorozat kiemelkedő eseményére mind a magyar, mind a szlovák oldaláról jócskán érkeztek érdeklődők.
A „helyieken”, vagyis a geopark területén élőkön felül Besztercebánya (SK), Biatorbágy, Boldog, Bogád (Pécs mellett), Budapest, Debrecen, Diósd, Dunakeszi, Dunaújváros, Egerszalók, Érd, Gyömrő, Jászdózsa, Kecskemét, Kulcs, Mátraterenye, Miskolc, Nyúl (Győr mellett), Ócsa, Pásztó, Pomáz, Recsk, Siófok, Tiszaug, Szeged, Szerencs, Szilács (SK) és Üllő településeket reprezentálták a résztvevők – az esemény mintegy kétszáz fővel zajlott.
Talán sokan gondolhatják azt, hogy nem kedvezett az időjárás az eseménynek, pedig ez az állítás csak annyiban igaz, hogy az esőzések okán sokszor igen sáros szakaszokon lehetett csak közlekedni a természetben. Ezen felül a rendezvénynek a szervezők véleménye szerint előnyére vált a változékony időjárás, mely talán a beszámoló következő soraiból is kiderül.
Szombaton korán reggel – az előrejelzésekkel szöges ellentétben – verőfényes napsütésben, felhő nélküli ég alatt érkeztek az aznapi első regisztrálók a salgóbányai erdészházhoz. A délelőtti, nyolc – tizenkét fős csoportokban vezetett túrákat sem zavarta csapadék, a fennsík fölött száguldó kisebb-nagyobb felhők csak a tájkép változatosságát erősítették. A délután során a madárgyűrűzésre sem volt hatással az időjárás, az esemény alkalmából két napra megnyitott salgói István-táró mintegy hatszáz méteres szakaszának bejárását pedig – értelemszerűen – nem befolyásolta a „kinti” helyzet. Az Ipoly Erdő Zrt. jóvoltából a lehetőségek között a Salgóbányai Erdészház kiállításának megtekintése, vagy éppen a Somoskői Vadaspark lakóival való megismerkedés is adott volt.
A szombat késő délutáni – kora esti felhőszakadást és jégesőt szinte mindenki fedett helyen vészelte át: a szálláshelyeken, az erdészházban, vagy éppen Salgó várának bástyájában. Merthogy ekkor már ott voltak a Börzsöny Nehézgyalogság páncélos vitézei, akik korhű hangulatot keltettek a falak között a vihar elvonulása után. Tették ezt mindaddig, amíg sötétedni nem kezdett, hiszen innentől kezdődően a százötven kilogrammnyi akkumulátor és a tizenöt LED-fényszóró kezdett dolgozni. Amíg a szervezők a lámparendszert és a fényerősséget kalibrálták, a korábbi vihar következtében kialakuló párásság mutatta meg egy újabb arcát a vidéknek a naplemente gyönyörű fényeiben. Salgó várának kivilágítása aztán szó szerint az est (és a rendezvény) fénypontja lett, a várban egymást érték a fényképezőgép-állványok, a világítás hajnali kettő óráig adott lehetőséget a lehető legjobb fényképek készítéséhez.
Vasárnap reggel aztán ősziesen hűvös, párás időre ébredtek a résztvevők, akik közül többen újra vezetett túrára indultak, sokan viszont – már némi helyismerettel rendelkezve – önálló felfedezőutakba kezdtek. Voltak, akik a még tiszta időben a Medves feletti napfelkeltét fotózták, a később ébredők pedig az onnan leömlő ködben csíphettek el sejtelmes pillanatokat, például az olykor-olykor előbukkanó Somoskő vára felé fordítva az objektívet. A délutáni újabb eső után aztán megint a kék égé lett a főszerep, a derült idő pedig egészen a program végéig, vasárnap éjfélig kitartott. Sőt, a kivilágított várban talán ezen az estén születettek meg nagyobb eséllyel a díjnyertes fotók, hiszen a vár feletti csillagos égboltot ezúttal sem a pára, sem a felhők nem zavarták – s ugyanez volt a helyzet a szintén kivilágított Somoskő vára esetében is.
Az esemény előkészítésével a szervezők vetettek, az elmúlt hétvége 48 órája alatt beérett a munka, az aratás azonban csak a következő napokban, hetekben következik majd. A rendezvény eredeti indíttatása az volt, hogy a megvalósítók szerint az egyik, ha nem a legjobb marketingeszköz a fénykép, s nem titkoltan a térség lehető legszélesebb körben való megismertetése volt a cél. A legpesszimistább becslések szerint is mintegy negyvenezer fotó egészen biztosan elkészült a hétvégén, melyek közül a legjobban sikerülteket hamarosan elkezdik közzétenni a résztvevők. Bár legtöbben amatőr fotósok, mégis szenvedéllyel hódolnak ennek a tevékenységnek, saját bloggal, vagy honlappal rendelkeznek és persze a közösségi médiafelületeken is jelen vannak. A fenti településlajstromból következőleg az elkövetkezendő néhány hétben hazánkból akár több százezren is találkozhatnak a Medves térségében készült képekkel, s remélhetőleg közülük ezen élmények hatására sokan előbb-utóbb személyesen is felkeresik majd a Karancs – Medves vidékét.
A Medvesi Fotós Maratonon készült felvételek gyűjtőhelye az esemény Facebook-oldala, ahol már most több száz, a hétvége alatt készült gyönyörű fotó böngészhető. A szervezők fotópályázatot is hirdettek, mely felhívás alapján 2013. június 7., péntek éjfélig várják a pályaműveket. A fotópályázatról és az eseményről minden információ elérhető annak hivatalos honlapján. A fotópályázat díjátadására Salgótarjánban kerül sor, június 21-én. Szintén ezen a napon nyílik majd a legjobb felvételekből összeállított, előreláthatólag negyven képet felvonultató vándorkiállítás is az első helyszínen, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen.

Kéri István

Forrás: nosza.info, fotó: Sóti László

Címkék: Medves

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 10:00, szerda | Helyi

Nyissa ki az ajtót! Rendőrség!

Hivatalos eljárást színlelve jutott be idős ismerőséhez az a 29 éves férfi, akit a bátonyterenyei nyomozók őrizetbe vettek.

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

Az A-vitamin csoport elnevezésének és táplálkozási ajánlásának átalakítását javasolják kutatók.

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolja Bánáti Diána, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzora.

2024. Május 15. 08:21, szerda | Helyi

Robotsebészeti központot adtak át a Debreceni Egyetemen.

Az egyetemi fejlesztések újabb mérföldköveként robotasszisztált sebészeti rendszert helyeztek üzembe kedden a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjában.

2024. Május 15. 08:00, szerda | Helyi

Kissé szeles májusi idő.

Szinte mindenhol napos időre ébredhetünk, csupán néhol délkeleten fordulhat elő egy-egy gyenge futó zápor. Napközben a napos-gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is.