Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 03. 14:13, vasárnap | Külföld
Forrás: HírTV

Több országban is meg kell húzni a nadrágszíjat

Több országban is meg kell húzni a nadrágszíjat

Hollandiában is bevezetik a bankaadót. A hágai kabinet az ingatlanpiac élénkítésére fordítja az új adónemből származó bevételeket. Közben több európai országban is csökkentik a költségeket: a portugálok után a héten az olasz korm


Bankadót vezetnek be Hollandiában is. A magyar, francia, német és brit példa nyomán a hágai vezetés 300 millió eurós bevételre számít. Az új közterhet a tervek szerint jövő évtől vetnék ki a pénzintézetekre, amelyeket három éve a pénzügyi válság alatt 40 milliárd euróval támogattak. Ezt az összeget az ingatlanpiac élénkítésére fordítanák, amelyet 4 százalékos illetékcsökkentéssel is támogatnának.

Két hónapja van a római parlamentnek

Megszorításokat jelentett be a héten az olasz kormány is. A 47 milliárd eurós megtakarítási csomagban szerepel a minisztériumi kiadások csökkentése, a nők nyugdíjkorhatárának emelése, az adórendszer reformja, valamint több állami cég értékesítése is. A bírálók a foglalkoztatottság növelését hiányolják.

A lépésekre azért van szükség, mert az eurózóna harmadik legnagyobb országában az államadósság a GDP 120 százalékát teszi ki. A római parlamentnek két hónapon belül kell elfogadnia a javaslatot.

Elveszik az év végi prémiumok felét

Az euróövezet szintén államadóssággal küszködő országában, Portugáliában az új nagykoalíciós kormány is a megszorító intézkedésekkel szeretné csökkenteni a vártnál magasabb, jelenleg több mint 9 százalékos deficitet. A 78 milliárdos IMF-uniós mentőcsomag teljesítése érdekében az idei jövedelmekre egyszeri adót vetnek ki, ez az év végi prémiumok felét viszi el. Még ez évben megkezdik több állami cég privatizációját is.

A görög pénzügyminiszter jövőre már növekedést vár

Görögországban a tüntetések ellenére a parlament már elfogadta az újabb majdnem 30 milliárdos csomagot. Az államcsőd elkerülésével küzdő kormány pénzügyminisztere szerint már jövőre megindulhat a növekedés. A görög gazdaság márciusban éves szinten 8 százalékos mínuszban volt.

„Ez a kötelességünk, reményünk és célunk, hogy jövő évtől ismét növekedjen a gazdaság. Növekedés nélkül nem érjük el stratégiai célkitűzéseinket” – jelentette ki Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter.

Az euróövezet pénzügyminiszterei szombat este videokonferencián tanácskoznak a görög kérdésről, arról is, hogy Athén megkapja-e a 110 milliárd eurós nemzetközi hitel következő, 12 milliárdos részletét. Ezen kívül döntenek az országnak nyújtandó második mentőcsomag feltételeiről is. (pr)

hírTV

Címkék: bank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.