Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2017. Július 13. 07:30, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

Több mint 2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez

Több mint 2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez

A világ lakosságának mintegy harmada, 2,1 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez, és több mint fele, körülbelül 4,5 milliárd nem rendelkezik megfelelő mellékhelyiséggel lakóhelyén vagy annak környékén,

ami növeli a járványos megbetegedések kialakulásának kockázatát - közölték szerdán ENSZ-ügynökségek Genfben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) az e problémával kapcsolatos első átfogó globális egészségügyi jelentése szerint 2000 óta több milliárd ember jutott hozzá ivóvízhez és csatornarendszerhez. Az ENSZ-ügynökség szerint ugyanakkor ezek az alapvető szolgáltatások sok esetben még mindig nem biztosítják az egészséges ivóvízhez való hozzáférést, és nem teszik lehetővé az emberi ürülék higiénikus elvezetését.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO május végén megválasztott főigazgatója szerint az egészséges ivóvíz és a higiénia "nem csak a gazdagok vagy a nagyvárosokban élők kiváltságai kéne, hogy legyen".

A csatornarendszer hiánya nagyban hozzájárul az olyan hasmenést okozó betegségek terjedéséhez, mint a kolera, a vérhas, a hepatitisz, vagy a tífusz. Az ilyen és ezekhez hasonló hasmenéses megbetegedésekben évente több mint 360 ezer 5 év alatti gyermek hal meg.

A világon a biztonságos ivóvízhez a legkevesebben Afrika déli részén, a Szaharától délre jutnak hozzá, négy emberből átlagosan egy.

A jelentés szerint világszerte 892 millió ember nem rendelkezik semmilyen mellékhelyiséggel. E probléma leginkább Ázsia középső és déli részén van jelen, de a világ más részein is vannak aggasztó jelenségek ezen a téren. A felmérés szerint a népességnövekedés és az egyre inkább szűkülő tér következtében a nem mellékhelyiségekben végzett ürítés egyre inkább jellemző Afrika déli részén és Óceániában.

Címkék: egészség, ivóvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:07, kedd | Életmód

Kétezer foglyot kaszabolhattak le a mohácsi csatát követően a tömegsírok vizsgálata szerint

A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően

2024. Július 16. 08:04, kedd | Életmód

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t hétfőn.

2024. Július 15. 08:00, hétfő | Életmód

Kálid Artúr kapta a Hollósi Frigyes-díjat

Kálid Artúr kapta idén a Hollósi Frigyes-díjat; az elismerést a közönség szavazatai alapján a Hyppolit, a lakáj címszerepéért nyerte el a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiválján.

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.