Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Március 21. 15:05, hétfő | Belföld
Forrás: infovárosok/ügyészség

Több millió forint értékben lőttek ki trófeás szarvasbikákat a rapsicok

Több millió forint értékben lőttek ki trófeás szarvasbikákat a rapsicok

Orvvadászat és más bűncselekmények miatt emelt vádat öt férfival – köztük egy önkormányzati vezetővel és egy hivatásos vadásszal – szemben a Marcali Járási Ügyészség.

Jelentős kárt okoztak gímszarvas bikák jogosulatlan elejtésével Marcali környéki vadásztársaságoknak.

A vádlottak 2020 augusztusában és szeptemberében Marcali környékén, számukra idegen vadászterületnek minősülő helyszíneken vadásztak, melynek során három darab - egyenként 1 millió forint vadgazdálkodási értékű - gímszarvas bikát ejtettek el, ráadásul úgy, hogy az egyik állat kilövése vadászati tilalom idejére esett. Az elejtett gím bikák egyikére a vadak megfigyelését szolgáló GPS jeladó volt felhelyezve, amit az egyik férfi az állat kilövése után széttört és egy patakba dobott, ezáltal további 900 ezer forint kárt okozott a vadásztársaságnak – közölte az ügyészség.

A férfiak a gímszarvas bikák trófeáit egyik társuk lakóhelyére vitték, aki a trófeákat kikészítette, majd később eljuttatta a vadat elejtő vádlottnak.

A hivatásos vadásznak amiatt is felelnie kell, hogy 2020 decemberében a saját vadásztársaságuk területén 2 trófeás gímszarvas bikát lőtt ki és vitt el jogtalanul. Mielőtt azonban a lopott vadakkal az otthonába ért volna, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság járőrei intézkedtek, és a vadakat lefoglalták.

Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában az önkormányzati vezetővel és hivatásos vadász társával szemben végrehajtandó, míg a másik három férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A gímszarvas trófeáról készített képet az egyik elkövető mobiltelefonjában találták meg. A másik fotón a nyomozó hatóság a helyszíni kihallgatás keretében a Kötél Speciális Mentőszolgálat bevonásával keresi a megrongált GPS jeladót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.