Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2012. Február 26. 14:15, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Ötmillió éves Hipparion-koponyára bukkantak

Ötmillió éves Hipparion-koponyára bukkantak

Őskori ló, a Hipparion ötmillió éves koponyáját tárták fel Kína észak-nyugati részén, Kanszu (Gansu) tartományban, a Csinghaj (Qinghai)-Tibeti fennsíkon, ahol eddig rengeteg emlős-fosszília került elő.

A Hipparion a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjéhez, ezen belül a lófélék (Equidae) családjához tartozó kihalt nem, amely 13 millió évig élt a Földön. Karcsúak, inkább antilopszerűek voltak, és jól alkalmazkodtak a száraz prérin levő élethez. Vékony lábán három ujj ült, ezek patákban végződtek, de csak a középső érte a földet. Az állat marmagassága körülbelül 1,4 méter volt.

A Hipparion Észak-Amerikából származik, és a feltételezések szerint a Bering-szoroson keresztül jutott Ázsiába, majd terjedt el Európában és Afrika területén is.

„A Kínában eddig talált legépebb Hipparion-koponyát találtuk" - hangsúlyozta Teng tao (Deng Tao), a Kínai Tudományos Akadémia paleontológiai és paleoantropológiai intézetének kutatója, aki szerint a lelet révén teljesebb képet kapnak a Hipparion anatómiai jellemzőiről.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.