Városlista
2024. április 15, hétfő - Tas, Anasztázia

Hírek

2024. Április 04. 08:26, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI-SALGÓTARJÁN

Tizenhét milliárd forintos fejlesztés valósult meg a salgótarjáni kórházban.

Tizenhét milliárd forintos fejlesztés valósult meg a salgótarjáni kórházban.

Tizenhét milliárd forintos fejlesztés valósult meg a salgótarjáni Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban az utóbbi hat évben, a beruházás kiemelkedő eleme az új onkológiai centrum.

A sajtótájékoztatót az a három főigazgató tartotta, aki ebben az időszakban vezette, illetve vezeti a kórházat.

Laczkó Tamás megbízott főigazgató emlékeztetett: 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program részeként megállapodást kötött Salgótarján önkormányzatával a központ kialakításáról, majd másfél évvel később a kórház komplex fejlesztésére biztosított pénzt egy kormányhatározat.


A főigazgató elmondta: a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre koncentráló komplex beruházás három jól elkülöníthető, de egymással összefüggő eleme az onkológiai tömb, a sürgősségi ellátás bővítése, korszerűsítése, továbbá a gasztroenteorológiai szűrőközpont kialakítása és a szemészeti ellátás fejlesztése.


A szűrőközpont a gyomor- és vastagbéltükrözést, valamint az endoszkópos epeúti beavatkozást lehetővé tevő három műtővel, illetve a korszerű eszközökkel ellátott szemészeti osztály az év végére készül el - tette hozzá.


A háromemeletes, 50 ágyas, 3300 négyzetméteres onkológián sugár- és kemoterápiás, fekvő- és járóbetegrészleg is működik, ide 254 modern eszközt és berendezést vásároltak. Jelenleg 50 beteg kap kezelést, várakozási idő nélkül.


A sürgősségi osztályt a betegutaknak megfelelően átépítették, CT-vel, ultrahang- és röntgenberendezéssel felszerelt diagnosztikai résszel bővítették, szív- és agyérkatéteres labort, valamint éjszakai leszállásra is alkalmas helikopter-leszállóhelyet építettek - ismertette.


Bercsényi Lajos nyugállományú főigazgató kiemelte: Nógrádban fokozottan hátrányos helyzetű területen dolgozik a kórház, és ahol szegényebbek az emberek, ott betegebbek is.


Megemlítette, hogy az onkológiai centrum megépüléséig Miskolcon és Budapesten volt sugárterápia, a betegeknek pedig mintegy a fele nem vállalta az utazást, mert Nógrádban nincs sem autópálya, sem villamosított vasút, ami az ellátandóknak megkönnyítette volna a közlekedést.
Szabó Géza korábbi főigazgató hangsúlyozta: harmonikus, jó szakmai együttműködés volt a három igazgató között Salgótarjánban a beruházások idején is.


Szólt arról is, hogy az új onkológiai centrumban 24 új munkatárs dolgozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 14. 09:07, vasárnap | Helyi

Milyen volt az iWiW?

Milyen volt az iWiW kapcsolati hálója, és hogyan terjedt el az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb online szolgáltatása Magyarországon?

2024. Április 14. 08:30, vasárnap | Helyi

Sportlövő olimpiai kvalifikációs verseny - Major Veronika döntős Rióban.

Major Veronika bejutott a nyolcas döntőbe a 10 méter légpisztoly számban a Rio de Janeiróban zajló sportlövő olimpiai kvalifikációs versenyen.

2024. Április 14. 08:26, vasárnap | Helyi

Labdarúgó NB I - Debrecenben sem szakadt meg a Kecskemét rossz sorozata.

Az előző szezon ezüst- és bronzérmesének találkozóján a vendég Kecskemét 1-0-ra kikapott a Debrecen otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 28. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 14. 08:15, vasárnap | Helyi

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál.

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál szombat délelőtt, a sportrepülőgépben utazó két férfi a helyszínen meghalt, a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség.