Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Szeptember 13. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Tizedszer rendeznek haluskafesztivált Vanyarcon

Tizedszer rendeznek haluskafesztivált Vanyarcon

Tizedik alkalommal rendezik meg a haluskafesztivált szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon; a főzőversennyel egybekötött jubileumi rendezvényen a vanyarci lakodalmast is bemutatják a fellépő csoportok.

Nedeliczki Teréz a szervezők nevében elmondta: a főzőversenyen idén 23 csapat indul Nógrád és Pest megyéből, valamint Szlovákiából. Vanyarcra érkezik a Besztercebányai Haluskás Egyesület is, ők szervezik a szlovákiai Terhelyben a haluskafőző és -evő világbajnokságot.
A szervező hangsúlyozta: mivel ez hagyományőrző rendezvény, a zsűri elsősorban a káposztás és túrós haluskát értékeli (előbbi lehet édes vagy savanyú, utóbbi juh- vagy tehéntúrós), de külön díjazhatja a hagyományostól eltérő ételeket. Majdnem negyven féle ízesítésű haluska készült már a vanyarci fesztiválokon, nyert például különdíjat lecsós, vadpörköltes vagy mákos haluska is.
Sztrapacskaként is emlegetjük a haluskát, amelynek alapanyaga reszelt krumpli, liszt és só - magyarázta Nedeliczki Teréz, hozzátéve: a vendégek különbséget tehetnek majd a magyar és a szlovák haluska között. A besztercebányaiak az íróhoz hasonló "zsinscsicából" is hozzátesznek, amikor beleforgatják a tésztát a juhtúróba, ettől az ő haluskájuknak krémesebb az állaga.
A vanyarci haluskafesztiválon évről évre vendégül látnak egy szlovák régiót, az idei vendég az ecseri szlovák régió lesz, őket a Csömöri Furmicska Néptáncegyesület képviseli.
Lesz a szombati programban haluskaevő verseny, várják a Haluska nevűek jelentkezését és bárki benevezhet haluskás versek, rigmusok elmondására.
A fellépők - többek között a Muzsla Néptáncegyüttes vagy a Kóborzengő Zenekar - színpadra viszik a vanyarci lakodalmast, lesz menyasszonytánc, menyecsketánc és össztánc is.
Nedeliczki Teréz elmondta: a jubileumot azzal is megünneplik, hogy képeskönyvet készítenek az eddigi fesztiválokból, sok-sok fényképpel, receptekkel, rigmusokkal. A kiadványra pályáznak majd, és azt már kézbe vehetik a jövő évi fesztivál vendégei.

Címkék: haluska

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.