Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Augusztus 25. 18:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

TIM: csúcsra jár a foglalkoztatás Magyarországon

TIM: csúcsra jár a foglalkoztatás Magyarországon

Idén nyáron először fordult elő, hogy egymást követő két hónapban, júniusban és júliusban is 4,7 millió fő fölött alakult a foglalkoztatottak száma.

A háromhavi adatok éves összevetése szerint az elsődleges munkaerőpiacon közel 57 ezerrel dolgoznak többen. A 2010-ben mindössze 56 százalékos foglalkoztatási ráta tartósan 74 százaléknál magasabban alakul - hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki jelentéséhez fűzött kommentárjában a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A legjobb munkavállalási korú (25-54 éves) népesség körében 88,4 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta. Több mint tizenhárom százalékkal vannak kevesebben a közfoglalkoztatottak, mintegy 76 ezres létszámukat még alacsonyabbra szoríthatja a versenyszférába való átlépésüket támogató, augusztusban újraindított program.

A munkanélküliségi ráta hozzávetőleg harmada a 2010-es hazai mutatónak, és nagyjából fele a jelenlegi uniós átlagnak. A fiataloké tíz százalék alá csökkent, szintén harmada az előző évtized elején mértnek. A javuláshoz minden bizonnyal a 25 év alattiak idén bevezetett szja-mentessége is hozzájárult.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára hangsúlyozta: "a kormány a magyar emberekkel közösen elért eredményekre építve folytatja a munkaalapú gazdaság politikáját. A foglalkoztatás a nemzetközi válságjelenségek közepette csúcsra jár Magyarországon, több mutatóban is a rendszerváltás óta mért legkedvezőbb adatokkal büszkélkedhetünk. A Vállalkozások regionális munkaerő támogatása augusztus közepétől ismét a bérköltségek részleges állami átvállalásával ösztönzi akár tízezer vidéki álláskereső elhelyezkedését" - idézte az államtitkárt a TIM közleménye.

Címkék: foglalkoztatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére