Városlista
2024. december 23, hétfő - Viktória

Hírek

2016. Augusztus 25. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: dívány.hu

Teszt: zokogó szakértő elemezte az ország tortáit

Teszt: zokogó szakértő elemezte az ország tortáit

Sokfelé olvasni, hallani, hogy mennyire nem egybehangzó az ország tortáról kialakult vélemény. Vannak, akiknek egyenesen nem ízlik, vannak csak legyintenek az „ettem már jobbat is” mondat mellé.

A következő cikk segíthet megfejteni a rejtélyt.

"Óh, ez a tészta borzalmas!" – így kiáltott fel Damniczki Balázs cukrász, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja, amikor elé tettük az egyik teszttortát. Idén ugyanis szakértő segítségével kóstoltuk meg Magyarország legjobb tortáját, mely mostantól az ország tortája címet viseli, és csak meghatározott recept alapján készíthető el. Az idei nyertes Szó Gellért és az ő Őrség zöld aranya (Őrségi tökmagolajjal és málnával) nevű csodája lett. Arra voltunk kíváncsiak, vajon hogyan készíti el a többi cukrász ugyanazt a tortát.
A recept annyira részletes, hogy pontosan megadják, honnan szerezte be Szó az alapanyagokat, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete pedig kötelezi a cukrászokat, hogy abban semmilyen alkotóelemet sem minőségben, sem mennyiségben nem változtat meg a készítője. Damniczki nem számított túl jó eredményekre, de a teszt végén a fejét fogta és megszólalni is alig bírt. Ha kipróbálná a tortát, itt találja azokat a cukrászdákat, ahol biztosan árulják. Nem Damniczki az egyedüli, aki bírálta a másolatokat, Kolonics Zoltán cukrászmester a Világevő blogon fakadt ki a tortákat kóstolva.

Zokogó szakértő elemezte az ország tortáit


Fontos tudni, hogy Szó Gellért pontosan leírta, milyen csokoládét használt a tortájához (Callebaut Velvet White), kitől vette a tökmagolajat (Batha-Porta Kft) és egyáltalán, hogyan kell elkészíteni a tortát. Ehhez még videós segítséget is kaphatnak a cukrászok, tehát senki nem mondhatja, hogy nem volt meg a lehetősége pontos információkat szerezni. Fontos tudni, hogy a cukrászok általában a 8-as szám többszörösével dolgoznak, tehát egy torta általában 8-16-24 stb. szeletes. Ebben az esetben viszont a 16 szelet helyett csak 14-be lehet vágni a tortát a puhasága miatt, ráadásul drága összetevőkből áll (fehér csokoládé, tökmagolaj, mandulaliszt és tejszín), ergo az ára érthetően magasabb, mint a megszokott tortáké. Tesztünkben egy kivétellel budapesti cukrászdák szerepelnek, ennek oka kizárólag az, hogy Budapesten élünk, és innen tudtuk beszerezni az édességeket.
Ehhez képest gyötrelem és kín ami zajlott, sorra buktak meg a jónak gondolt cukrászdák. A vakteszten megnéztük a torták méretét, és alaposan kielemeztük az egyes rétegeket, az ízeket és egy etalon tortával hasonlítottuk őket össze.

Damniczki Balázs fontosnak tartotta leszögezni, hogy az általunk gyorsan kiszúrt színeltérés a tésztában az okozhatja, hogy a tökmagolaj színe nem konstans, azaz változó lehet. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy spórolt vele a cukrász, hanem esetleg világosabb volt az olaj.

Általános tanulság, hogy sok helyen a díszítéshez növényi tejszínt használtak, amely egyrészt jóval olcsóbb, mint a 35%-os állati, másrészt jóval tartósabb, tehát ha nem fogy el a torta, másnapra vagy harmadnapra is bőven tartja a formáját, míg az állati tejszín összeesik. Nagyon sok cukrászda spórolt a málnával, azaz a magokat benne hagyta a pürében. Ennek oka lehet időhiány vagy spórolás, mert így 10 százalékkal kevesebb anyag vész el.

Ha össze kéne foglalni egy mondatban a tesztet, a katasztrófa jelzőt használnák. Az, hogy néhány tortán a glazing, azaz a felső réteg kicsit vastagabb, vagy a tészta nem tökéletesen egyenletes, lehet technológiai gond, vagy ráfogható a megnövekedett keresletre, de a növényi tejszínre és a tökmagolaj teljes kihagyására nem lehet mentség. Ráadásul ez az egész Szó Gellérten és azokon a cukrászdákon csapódik le, amelyek minőségi terméket állítanak elő, és betartanak minden szabályt. Ha pedig jó sütit akarnak enni, akkor irány Salgótarján, ahol az eredetit ehetik, vagy a Bank utca, ahol a Sportban jót fognak kapni, illetve a Szamos bármelyik üzletében is.


1. Sík cukrászda - III. Lukács Gy. utca
A felső tökmagolajos réteg nagyon vastag. A dekoráció nem felel meg a megadottnak, a málnapüré nem lett magtalanítva. A tészta feltehetően nem az eredeti recept alapján készült, a ropogós réteg nem ropog. Vélhetően kevesebb fehér csokoládé és több zselatinmassza került a krémbe a megadottnál.

2. Szamos cukrászda -Szentendre
A legdrágább sütemény miatt kicsit izgultunk, mert mi van, ha elbukik a nagy Szamos a teszten? Szerencsére ez nem történt meg, bár szakértőnk szerint a tökmagos ropogós réteg lágyabb, és a fehér csoki mousse hab édesebb és habosabb lett. A krém édességét kizárólag a fehér csoki adja, hozzáadott cukrot az eredeti recept nem tartalmaz. Tesztelőink elégedettek voltak, kiemelték az állati tejszín használatát.

3. Gina cukrászda - XIII. Lehel piac
Itt elmúlt a mosolyunk, laikusként is láttuk, nagy itt a baj. A tésztának semmi köze nem volt az eredetihez, a növényi tejszín a szájpadlásunkra ragadt, a krém iszonyúan édes volt. Nagyon, nagyon nem hasonlított az eredetihez.

4. Sport Cukrászda - V. Bank utca

Kellemes meglepetést okozott a Sport tortája, annyira, hogy szinte tökéletesnek kiáltottuk ki. Nincs ehhez mit hozzátenni, így kell elkészíteni Szó Gellért tortáját.


5. Cserfalvi cukrászda- III. Mátyás király út
Itt már voltak gondok, ami azért szomorú, mert a Cserfalvi a térség egyik jól bejáratott cukrászdája. A málna magos volt, a fehér csoki mousse pedig siralmas, az eredeti receptet jól eldughatta a cukrász.


6. Vanillin cukrászda - Shop-Stop Óbuda
Amilyen drága olyan rosszra sikeredett a sütemény, mely gyanúnk szerint növényi tejszínnel készült. Felmerült a gyanú, hogy csokoládé helyett tortabevonóval készült a termék, és valószínüleg jellegzetes íze lehet, mert szaktesztelőnk megmondta honnan származik. Ha valahol ország tortáját kóstolna, kérjük ne a Vanilinbe menjen érte!


7. Kristály Cukrászda- VIII. József krt.
"Hoppá, ennek sárga a krémje a fehér helyett!" – kiáltottunk fel, amikor megláttuk a tortát, de legalább a díszitése korrekt, vigasztalt minket Damniczki. Laikusként a vaníliás pudingpor és az oroszkrém töltelék közt vacciláltunk, az mindenesetre biztos, hogy a tészta köszönő viszonyban sincs az eredeti elképzeléssel. És ez nagyon, de nagyon szomorú.


8. Nándori cukrászda - IX. Ráday utca
Itt már nagyon nehezen vettük rá magunkat a kóstolásra, nem véletlenül. Ebből csak a tökmagolaj maradt ki megítélésünk szerint, arról nem is beszélve, hogy megkockáztatjuk, nem Callebaut Velvet White csokoládét használtak fel a krémhez, mert nagyon édesnek találtuk.

Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Ezek érdekelhetnek még

2024. December 22. 21:58, vasárnap | Helyi

Pindroch Csaba: Aki igazán különlegesre vágyik, menjen el Nógrádba

Az ország legkisebb lélekszámú vármegyéjének fő vonzerejét a mesés természeti környezet, a palóc néphagyományok és a szebbnél szebb műemlékek jelentik.

2024. December 20. 10:44, péntek | Helyi

ÉKM-Salgótarján csúcs - pontról pontra

Nem csak Salgótarján, de Kelet-Nógrád egésze tekintetében meghatározó beruházás volt a 21-es út teljes négynyomúsítása.

2024. December 19. 14:45, csütörtök | Helyi

Nógrád Vármegye Civil Központ – Ünnepélyes Évzáró

December 17-én a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ különleges évzáró ünnepséget rendezett. A központ közösségi tere az ünnepi díszítés,

2024. December 19. 11:47, csütörtök | Helyi

Sándor György, a nemzet humoralistája (előzetes)

Portréfilm Sándor György humoralistáról, aki egyszemélyes színházával az intellektuális abszurd gondolatmenet mestere,