Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2013. Március 30. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tények és tévhitek az alvással kapcsolatban

Tények és tévhitek az alvással kapcsolatban

Gondolta volna, hogy a tévézés a legrosszabb, amit tehet, ha álmatlanul hánykolódik? Mondták már, hogy nem helytálló az általános elgondolás, hogy 8 órát kell aludni? Tudta, hogy a tavaszi aluszékonyság fényterápiával kiküszöbölhető? Ismerkedjen meg az alvással kapcsolatos leggyakoribb tévhitekkel, hogy energikusan és kipihenve kezdhesse a tavaszt!

A TV mint az alvás legnagyobb ellensége

Egy felnőtt embernek 4-5 álomfázisa van, amiből egy alvási ciklus körülbelül 90-120 percig tart. Egy-egy ilyen ciklusba 5 lépésen át jutunk el, aminek a legfontosabb része a REM-fázis1, ugyanis ekkor látjuk az álmokat, amikben a nappal minket ért feszültségek feldolgozása történik. Azonban az alvás szabályai nagyon kötöttek, így ha valamilyen oknál fogva elmulasztjuk az álomba lépést, utána nagyon nehéz lesz elaludnunk. Ettől azonban egyre feszültebbek leszünk, hiszen tudjuk, hogy ha nem pihenjük ki magunkat, akkor az egész napunk el lesz rontva, ezért addig idegeskedünk, forgolódunk, míg elszalasztjuk a következő elalvási lehetőségünket is.

„Az álom olyan, mint a gyorsvonat. Ha elszalasztjuk a REM-fázisunkat, 90-120 percet kell várnunk a következőre, addig nem tudunk elaludni. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha bekapcsoljuk a tévét, hiszen idegrendszerünk nem arra lett kitalálva, hogy ilyen információtömeggel árasszuk el” – véli Varju Katalin, klinikai szakpszichológus, alvásszakértő.

Tehát a tévézéssel fölöslegesen felpörgetjük magunkat és megnehezítjük a saját pihenésünket. Ha jól szeretnénk aludni, alakítsunk ki rituálékat (például nyugtató tea, nyugodt, halk zene, forró, illatos fürdő), melyek segítenek az ellazulásban.

8 óra pihenés?

Alvással kapcsolatos tévhit az is, hogy a felnőtt embernek 8 óra alvásra van szüksége. Mivel nem vagyunk egyformák, az alvásigényünk is jelentősen eltérhet egymástól. Vannak hosszú alvók, akiknek 10-12 órára van szükségük ahhoz, hogy jól kialudják magukat, és vannak, akiknek elég 7 óra is ehhez. Emellett az alvásigényünk változhat a napi terheléstől függően is, hiszen ha nehéz napunk volt, természetes, hogy nő az alvásigényünk is. Ugyanez vonatkozik a korán és későn fekvőkre is. Vannak a pacsirta-típusú emberek, akik már kora reggel a teljesítményük csúcsán vannak, viszont korán nyugovóra térnek, és vannak a bagoly-típusúak, akik éjszakába nyúlóan tevékenykednek, viszont már jócskán elkezdődött a nap, mire elővánszorognak az ágy melegéből.

„Számos kutatás foglalkozik annak kiderítésével, hogy mi határozza meg egyik vagy másik típusba tartozásunkat. Az eddigi vizsgálatok világossá tették, hogy az egyik ilyen befolyásoló tényező az anyai ritmus, amit az anyaméhben veszünk át” - mondja Varju Katalin.

Ezért a legegyszerűbb, ha felismerjük és elfogadjuk saját alvásigényünket, hiszen ha markáns változás áll be szokásainkban, az alvászavarokhoz vezethet. Hogy könnyebben felismerjük saját vagy környezetünkben élők alvási szokásait, már nem csak szakemberek segítségét vehetjük igénybe, hanem saját mobilunkhoz is fordulhatunk. Ma már számos olyan mobilalkalmazás létezik, mely információt szolgáltat az álmunkról. Ilyen például az ibis Sleep Art alkalmazás, ami műalkotást készít az éjszakai mozgásunk alapján.

A tavaszi aluszékonyság kicselezése

Bizonyára mindnyájunknak ismerősen cseng a tavaszi fáradtság jelensége. Az évszak beköszöntével úgy érezzük, mintha jobban húzna minket az ágy. Bár a természet tavasszal kezd magához térni, szervezetünk ekkor merül le a legjobban, hiszen télen felemésztjük az összes energiatartalékunkat. A fényhiány és a mozgásszegény életmód aluszékonysághoz, levertséghez, sőt, akár depresszióhoz is vezethet. Azonban a tavaszi fáradtság ma már elkerülhető.

„Semmi esetre se spóroljunk a világítással otthon vagy a munkahelyen, mert ahogy a skandináv országokban ezt már régen megfigyelték, a fény hiánya depresszióhoz vezethet. Ez ellen dolgozták ki a fényterápiát. Ehhez nem kellenek bonyolult és drága műszerek, csak villanyfényre van szükségük” – teszi hozzá az alvásszakértő.

Mi magunk is nagyon egyszerűen védekezhetünk az állandó kimerültség ellen. Mozogjunk többet, fogyasszunk vitaminokat, és ami a legfontosabb, alkalmazzunk fényterápiát. Erre ma már számos lehetőség kínálkozik. Már azzal is kezelhetjük magunkat, ha kellemesen megvilágított helységekben tartózkodunk. Sőt, egy kis szolárium is ideiglenesen kielégítheti fényigényünket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 11. 08:04, csütörtök | Életmód

Készül a Shrek 5, két év múlva mutatják be

A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, ami 2026 júliusában kerülhet majd a mozikba - számolt be róla kedden a Variety.com.

2024. Július 11. 07:57, csütörtök | Életmód

Visszatérő nóva figyelhető meg az éjszakai égbolton

Szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton nóvakitörés miatt a T Coronae Borealis (T CrB) nevű különleges változócsillag.

2024. Július 10. 07:55, szerda | Életmód

Megkezdődött a közönségszavazás a Kaszás Attila-díj jelöltjeire

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.

2024. Július 09. 08:14, kedd | Életmód

Új kifejezések bevezetésével hatékonyabbá válhat az éghajlatváltozásról szóló diskurzus egy új tanulmány szerint

A klímaváltozásról szóló diskurzusban használt kifejezések nem elég hatékonyak, ezért új, erőteljesebb kifejezések bevezetését javasolja egy tanulmányban Forgács Bálint, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának (PPK) kutatója.