Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Május 15. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Templomi orgona hangján szól a salgótarjáni díszletorgona

Templomi orgona hangján szól a salgótarjáni díszletorgona

A digitális technológia felhasználásával készült hangszert a város Főterén, a művelődési központ bejáratánál állították ki kedden.

A hétvégi salgótarjáni dixieland fesztiválra egy helyi orgonaművész elkészített egy olyan elektromos orgonát, amelyen a fesztivál gospel koncertjeinek otthont adó templom hangszerének eredeti hangjait "másolva" szólaltat meg zeneműveket.
Diósi Tamás orgonaművész, a salgótarjáni Munkás Szent József-plébániatemplom kántora az MTI-nek kifejtette: a digitális technológia fejlődésével lehetőség nyílt arra, hogy egy-egy orgona hangját digitalizálják. Mivel minden orgonasíp hangja különbözik egymástól - nemcsak hangmagasságban, de egy-egy sípsoron belül is változik a hangok minősége -, ezért minden sípról külön hangfájlt készített, amelyeket egy segédprogram és billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni.
A dixie fesztiválnak otthont adó József Attila Művelődési Központ előcsarnokában felállított kisorgona külsőleg egy díszletorgona, amely használhatatlan hangszerdarabokból, felújított kaszniból és kiselejtezett, de rendbe hozott sípokból áll, viszont a Szent József-templom orgonája hangján szólaltatható meg. Diósi Tamás hozzátette: az új technológiával, vagyis az orgonák hangjának digitalizálásával lehetőség nyílik a hangszerek hangjának archiválására, így a művészek számára hozzáférhető lesz azoknak az orgonáknak a hangja is, amelyeken fellépnek, így a koncertjük előtt már otthon megismerkedhetnek annak hangzásával.
A salgótarjáni orgona eredetije egyébként az idén ünnepli felszentelésének a 75. évfordulóját, a jubileumhoz kötődően számos programot is szervez a helyi katolikus közösség.
Az orgona egészen a 10. századig idegen volt a keresztény vallástól. A liturgiában sokáig egyeduralkodó volt az egyszólamú gregorián egyházi zene, amely hangszeres kíséretet nem igényelt. A mindennapos liturgikus gyakorlatban a 14-15. században foglalta el helyét. A salgótarjáni Munkás Szent József-templom orgonája Nógrád megye második legnagyobb hangszere, építője a pécsi Angster József és Fia Orgona és Harmóniumgyár Rt. Az orgonát 1938. május 8-án, a 2009-ben boldoggá avatott Meszlényi Zoltán püspök szentelte fel.

Címkék: orgona

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.